Fajon zabrinuta idejom o smanjenju cenzusa

VIDEO K9: Predsednica odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon izrazila je zabrinutost idejom o smanjenju izbornog cenzusa u Srbiji sa pet na tri odsto.

64

“Radikalne promene izbornih pravila tako blizu održavanja izbora veoma su opasne taktike”, rekla je Tanja Fajon za list Blic i dodala kako nije videla da je spuštanje izbornog cenzusa akcija o kojoj je bilo koja od političkih stranaka raspravljala tokom zajedničkog jesenjeg dijaloga.

Prema rečima predsednice odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, to se uglavnom ne smatra dobrom praksom i može ozbiljno da potkopa poverenje.

Fajon je rekla i da treba biti svestan smernica EU za posmatranje izbora koje glase da, ukoliko su potrebne kasne izmene, onda treba da postoji širok dogovor među izbornim činiocima, a sve promene treba da budu dobro objavljene.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić potvrdio je da se zalaže za smanjenje izbornog praga sa pet na tri posto. Predstavnici vladajuće stranke tvrde da je ovo još jedan od ustupaka opoziciji dogovoren na nedavnim pregovorima.

Opozicija i pojedini analitičari smatraju dabi takav potez bio pokušaj SNS-a da omogući manjim strankama koje neće bojkovati izbore da se nađu u skupštini stvarajući tako privid političkog pluralizma.

Cenzus od pet odsto u Srbiji postoji od 1992. godine, a ako bi bio smanjen, umesto 150.000 hiljada glasova neophodnih jednoj listi da se nađe se u parlamentu kada na birališta izađe tri miliona građana, biće potrebno samo 90.000.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.