Fajon: Legitimitet srpskog parlamenta bez stvarne opozicije je pod znakom pitanja

VIDEO K9: Legitimitet srpskog parlamenta bez stvarne opozicije je pod znakom pitanja, smatra evropska poslanica Tanja Fajon. Fajon je u intervjuu za portal Nova.rs navela da aktuelni saziv parlamenta ne predstavlja šire srpsko društvo i da su raznoliki parlament i slobodni mediji stubovi demokratije, što po mnogima, kako je rekla, Srbiji nedostaje.

10

“Nedavni masovni protesti su pokazali da ljudi nisu zadovoljni trenutnim stanjem i da zahtevaju promene. Jedan od glavnih problema ostaju nedostatak slobode medija i napadi na novinare”, rekla je ona.

Pored protesta, istakla je, važno je da se unapređuje i reformiše politička kultura.

“Tim pre što Narodna skupština ne predstavlja čitavo društvo, jer su opozicione stranke van parlamenta. Takodje, vlada je izgubila poverenje velikog dela biračkog tela, što pokazuje izlaznost manja od 50 odsto”, kazala je Fajon.

Ona je kazala da podržava odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prihvati novu metodologiju proširenja u EU, jer je, kako je rekla, Srbija zabeležila očigledan pad u ključnim oblastima kao što su demokratija, sloboda medija, vladavina zakona i borba protiv korupcije.

Govoreći o izborima koji su u Srbiji održani u junu, Fajon je navela da su primili mnogo pojedinačnih žalbi u vezi sa neregularnostima tokom izbora. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.