Evropsku uniju trese skandal sa zagađenim jajima

U okviru najnovijeg evropskog skandala sa zagađenim jajima, Evropska unija je saopštila da su jaja zaražena štetnim insekticidom "fipronilom" prodavana u čak sedam zemalja, prenosi "Politiko". Zasebne istrage o neispravnim namirnicama otvorile su Belgija, Holandija i Nemačka.

0
550

Krajem jula holandski supermarketi masovno su sa svojih polica povukli hemijski zagađena jaja, uz milionske gubitke.

U njima je pronađena visoka koncentracija “fipronila”, insekticida zabranjenog za lečenje životinja koje služe za ishranu zbog štetnih posledica po ljudsko zdravlje.

Vlasti Belgije su još u junu započele istragu, a afera je pogodila i Nemačku, koja uvozi holandska jaja, pa je stopirala njihovu prodaju.

Kako je došlo do zagađenja? Politiko objašnjava da su uzgajivači živine u Holandiji zatražili pomoć firme “Čikfrend” – specijalizovane za iskorenjivanje parazita koji napada živinu. Za te potrebe preduzeće je koristilo proizvod koji sadrži “fipronil” – organsko jedinjenje iz veterinarskih preparata protiv buva, grinja i krpelja.

“‘Fipronil’ je otrov koji pogađa nervni sistem insekata. Takođe je jak i za ljude: čovek može da oseti vrtoglavicu, da povraća, ali je smrtni ishod veoma redak i podrazumeva da ste konzumirali ‘fipronil’ u velikim dozama, od oko pola grama. A u jednom jajetu je sadržano i do 100.000 puta manje”, objašnjava toksikolog u Briselu Alfred Bernard.

Sada Švedska, Švajcarska, Francuska i Velika Britanija takođe treba da urade provere, a zvaničnici tvrde da se svim jajima može ući u trag. Svetska zdravstvena organizacija ocenjuje da je “fipronil” u većoj količini “umereno otrovan” za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu. (Agencije, RTS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.