Evropsko nasleđe Srbije u Temišvaru

VIDEO K9: U Nacionalnom umetničkom muzeju u Temišvaru u utorak je otvorena izložba Galerije Matice srpske. Posetioci će do sredine septembra imati prilike da pogledaju neka od dela najvećih srpskih slikara.

0
23

Izložba „Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske“ prvi put je priređena 2018. godine, a ove godine rumunska publika ima priliku da je vidi u Nacionalnom umetničkom muzeju u Temišvaru. Na njoj su obuhvaćena umetnička dela iz različitih epoha, objedinjena u cilju predstavljanja i afirmacije vrednosti na kojima se temelji kulturno nasleđe Srbije.

Na izložbi su predstavljena dela velikih srpskih slikara, Save Šumanovića, Uroša Predića, Paje Jovanovića, kao i prvog srpskog litografa Anastasa Jovanovića. Nasleđe, sloboda, progres i raznolikost su četiri tematske celine koje su prikazane na izložbi.

Galerija Matice srpske i Nacionalni umetnički muzej u Temišvaru potpisali su u decembru 2019. godine protokol o saradnji sa namerom da se kroz realizaciju zajedničkih projekata i izložbi povežu dve buduće evropske prestonice kulture – Novi Sad i Temišvar, koji će tu titulu nositi 2022. i 2023. godine.

Izložba će biti postavljena do 15. septembra, a njenu realizaciju su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, kao i Okrug Timiš.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.