Evropski vikend u posmatranja ptica 1. i 2. oktobra

VIDEO K9: 1. i 2. oktobra ove godine obeležavamo Evropski vikend posmatranja ptica, a iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozivaju ljubitelje ptica da im se pridruže na jednoj od 27 lokacija.

0
42

Evropski vikend u posmatranja ptica obeležavamo 1. i 2. oktobra, a u okviru BirdLife International partnerstva, u ovoj akciji koju u našoj zemlji organizuje Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, svake godine učestvuje oko 1.000 ljudi.

Ovo je period godine kada milioni ptica napuštaju Evropu i sele se na jug ka svojim zimovalištima. Izleti za posmatrače će biti organizovani na 27 lokacija u poznatim rezervatima ili parkovima prirode poput Zasavice, Velikog blata, Tikvare, Carske bare, Rusande, Jegričke, Gornjeg podunavlja, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Futoškog ili Kameničkog parka u Novom Sadu, na Nišavi u Nišu ili u parku u Deronjama. Učešće na izletima je besplatno, uz popunjavanje formulara koji se može pronaći na sajtu društva.

Evropski vikend posmatranja ptica je jedan od najvećih događaja BirdLife partnerstva koje se organizuje od 1993. godine, a ove godine po jubilarni 30 put.

Tokom tri decenije organizovano je više od 45 hiljada izleta sa 1,3 miliona posmatrača širom Evrope i Centralne Azije.

Opšti cilj Evropskog vikenda posmatranja ptica je podizanje svesti o ugrožavajućim faktorima tokom gnežđenja, migracija i usputnih stanica kao i o njihovim zimovalištima na Mediteranu i u Africi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.