Evropski model dualnog obrazovanja

VIDEO K9: Kroz sistem dualnog obrazovanja mladi će imati priliku da stiču veštine i odmah upotrebljivo znanje po završetku školovanja, rečeno je između ostalog na konferenciji pod nazivom „Dualno obrazovanje – jedan evropski model za Srbiju“ koja je održana juče u Novom Sadu. Ovaj međunarodni skup organizovali su Grad Novi Sad i Fondacija „Konrad Adenauer“, uz podršku Ministarstva prosvete.

1079

Novi Sad je prošle godine, usvajajući plan upisa u srednje škole, predvideo dualno obrazovanje u srednjim stručnim školama.

U Srednjoj mašinskoj i Srednjoj elektrotehničkoj školi je oko 90 đaka koji pohađaju nastavu kroz taj koncept, a predloženo je i proširenje za šest odeljenja u četiri stručne škole u sledećoj godini, za koje se čeka odluka Ministarstva prosvete.

Konferencija je prilika da se javnosti približe rezultati sprovođenja procesa dualnog obrazovanja u našim školama, kao i razloge zašto se ta vrsta obrazovanja primenjuje u Nemačkoj više od veka i po, rekao je na ovom skupu gradonačelnik Novog Sada, koji je podsetio da ekonomski najrazvijenije evropske države imaju taj sistem implementiran već dugi niz godina.

Jednodnevna konferencija je obuhvatila više značajnih tema, kao što su „Stub nemačke privrede: prednosti dualnog obrazovnog sistema“, „11 zemalja – 11 iskustava – VETnet i dualno obrazovanje“, „Uspešno stručno obrazovanje u Nemačkoj“, „Izazovi novog Zakona o dualnom obrazovanju“ i druge.

Dualnost u obrazovanju podrazumeva sticanje kvalitetnog znanja na dva mesta, u školama i u kompanijama, za što je potrebna snažna veza između privrede i sistema obrazovanja, ukazano je iz Ministarstva prosvete.

Krajem prošle godine Narodna Skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o dualnom obrazovanju, koji je izrađen u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), Nemačko-srpskom privrednom komorom, Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ), kao i drugim stručnim institucijama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.