Evropski dan parkova

VIDEO K9: Danas je Evropski dan parkova koji ove godine obeležavamo pod sloganom „Mi smo priroda“.

0
62

U znak sećanja na osnivanje prvih devet nacionalnih parkova na tlu Evrope, utemeljenih u Švedskoj 1909. godine, 24. maj se obeležava kao Evropski dan parkova.

Obeležavanje tog datuma ima za cilj da približi ljude prirodi i podigne svest javnosti o značaju prirodnih lepota u zaštićenim područjima širom Evrope, čime se ukazuje na važnost očuvanja i održivog razvoja tih mesta.

Slogan Evropskog dana parkova ove godine je „Mi smo priroda“, uz poziv na razmišljanje, obnovu i ponovno povezivanje sa prirodom, poručuju iz organizacije WWF.

Zoran Mrdak, predsednik regionalne organizacije Parkovi Dinarida, koja povezuje gotovo sva naša zaštićena područja, ovom prilikom istakao je da je „bioraznovrsnost pod velikim pritiskom i potrebno joj je efikasno očuvanje uz učešće svih relevantnih aktera“.

On je dodao i da Strategija EU o biodiverzitetu za 2030. godinu, sa Zelenim dogovorom, kao i Globalna strategija za biodiverzitet postavljaju okvir za budućnost očuvanja prirode, na šta su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale kroz Sofijsku deklaraciju i Zelenu agendu za Zapadni Balkan, ali da bi sve ove strategije i planovi funkcionisali, potreban je neprekidan dijalog i jačanje regionalne saradnje radi zaštite prirode.“

Upravo će na Zelenoj agendi za Zapadni Balkan biti naglasak na zajedničkoj šestoj Međunarodnoj konferenciji Parkova Dinarida i organizacija civilnog društva, koju WWF i Parkovi Dinarida organizuju od 31. maja u Sarajevu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.