Evropski dan jezika na Filozofskom fakultetu

VIDEO K9: I ove godine je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu obeležen Evropski dan jezika. Centar za jezike organizovao je niz jezičkih i muzičkih aktivnosti kojima promoviše međukulturni dijalog, kao i jezičko i kulturno bogatstvo Evrope.

0
268

Evropski dan jezika obeležen je, kao i prethodnih godina, prigodnim programom i aktivnostima nanovosadskom Filozofskom fakultetu.

Za ovu priliku priređena je “Ulica jezika”, performans studenata jezičkih odseka Filozofskog fakulteta, koji recituju i pevaju na stranim jezicima, kao i izložba “Beskrajna poetičnost španskog jezika”.

Ove aktivnosti imaju za cilj da ukažu na značaj učenja jezika i upoznavanje sa kulturom i običajima drugih naroda.

“Ovaj glavni deo sada kada vidimo, jeste Ulica jezika gde naši odseci i kolege sa partnerskih jezičkih institucija na štandovima predstavljaju svoju zemlju, svoj jezik kroz najrazličitije jezičke aktivnosti, ali i hranu i neko piće poput čaja. Cilj je da se Novosađani, a i šira publika upoznaju sa mogućnostima učenja stranih jezika, sa drugom kulturom, ali i sa okruženjem koje nudi Filozofski fakultet kao ustanova za učenje jezika koja je otvorena ne samo studentima, već i širem građanstvu”, rekao je Tomislav Bukatarević iz Centra za jezike.

Štandovi u Ulici jezika su namenjeni interaktivnom kontaktu sa posetiocima koji mogu da nauče po neku novu reč ili da se obaveste o različitim kulturama na licu mesta. Novina ove godine je i štand za korejski jezik.

“Na Filozofskom fakultetu nudimo preko 20 jezika za učenje, što jezika po izboru za studente, što jezika za građanstvo, ali svakako imamo danas isto tako preko dvadeset štandova gde se uče i evropski jezici, ali i azijski, kao i naravno naši nacionalni jezici ovde u Srbiji. Dakle, pored štanda za srpski jezik, imamo štandove za mađarski, rumunski, rusinski i slovački”, naveo je Bukatarević.

Ova manifestacija tradicionalno je dobro posećena i naročito je interesantna mladima.

Ovu manifestaciju organizuje Centar za jezike Filozofskog fakulteta, a podržali su je Francuski institut, EU info centar, Američki kutak i druge partnerske organizacije. Evropski dan jezika obeležava se od 2001. godine na inicijativu Saveta Evrope.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.