Evropski dan jevrejske kulture 2. septembra u Novom Sadu

VIDEO K9: Evropski dan jevrejske kulture biće i ove godine kod nas i širom starog kontinenta obeležen prigodnim manifestacijama. U Novom Sadu će tim povodom 2. septembra upriličena izložba, projekcija filma i koncert u Sinagogi.

0
272

Evropski dan jevrejske kulture ove godine će u prvoj nedelji septembra biti obeležen u više od 20 zemalja u jevrejskim zajednicama i kulturnim centrima.

“Ovaj dan posvećen je kulturi jevrejskog naroda i prilika da se bliže upozna ono što karakteriše jevrejski narod, ono što je deo jevrejske tradicije, kulture, istorije, bliže i one ranije, i tog dana se raznim programima priča o jevrejskoj kulturi, identitetu, o onome što šira publika možda manje zna”, rekla je Edita Jankov iz Jevrejske zajednice u Novom Sadu.

Centar okupljanja članova Jevrejske zajednice u Novom Sadu je Sinagoga, koja je otvorena i za publiku na koncertima koji se u često u njoj održavaju zbog akustičnosti ovog hrama. Na Evropski dan jevrejske kulture u Zajednici pripremaju i predavanja o svom narodu, svake godine sa drugačijom temom.

“Proteklih godina imali smo kao temu dijasporu, zatim jezike jevreja, kuhinju, muziku jevreja. Ove godine tema je ,,Pripovedanje” ili ,,pričanje priča”, kada se ponešto može ispričati od onoga što nedovoljno znamo, ili ono što nas zanima ali nismo imali prilike da čujemo”, navela je Jankov.

Ove godine, prema njenim rečima, program obeležavanja sadrži nekoliko kratkih video materijala koji pričaju o judaizmu, nastanku i nestanku i revitalizaciji jevrejske opštine u Subotici, kao i predavanja o Holokaustu jevreja u Drugom svetskom ratu istoričarke umetnosti, Čedomile Marinković iz Beograda.

“Njeno predavanje biće propraćeno izložbom njenih fotografija i nastup našeg hora Hašira, koji je vrlo uspešan, kako u našem gradu tako i širom Srbije i u inostranstvu, učestvuje na međunarodnim takmičenjima”, dodala je Jankov.

Program obeležavanja Dana jevrejske kulture, kako je istakla i ove godine biće zanimljiv, informativan i svečan, a pripremljen je uz pomoć Nacionalne biblioteke Izraela i Kulturnog centra za očuvanje jevrejske tradicije i kulture Evrope iz Španije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.