Evropska nedelja prevencije raka grlića materice od 28. januara do 3. februara

VIDEO K9: Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Najefikasniji način njegovog sprečavanja je prevencija, koja će i ove godine biti u fokusu evropske nedelje posvećene borbi protiv ove bolesti koja se obeležava od 28. januara do 3. februara.

0
313

Skoro svaki slučaj raka grlića materice može biti sprečen. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi.

U Srbiji se, nažalost, u proseku svakog dana kod 4 žene otkrije rak grlića materice, a svakog dana jedna žena umre od ove maligne bolesti.

“Na žalost, Srbija je na četvrtom mestu po obolevanju od ove maligne bolesti u Evropi, a treća po umiranju od te bolesti. Ono što treba naglasiti je da je najefikasnija mera primarne prevencije imunizacija protiv humanog papiloma virusa koja se obavlja i u našoj zemlji i ona je trenutno na dobrovoljnoj bazi”, rekao je dr Dušan Čanković iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Ipak, imunizacijom nisu pokriveni svi oblici humanog papiloma virusa, stoga je redovna preventivna poseta izabranom lekaru neophodna. Na značaj prevencije ukazuje i Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, koja se obeležava od 28. januara do 3. februara.

“Ovo je dvanaesta godina kako Srbija učestvuje u ovoj kampanji, upravo u cilju podizanja svesti žena o tome šta je rak grlića materice, kako nastaje i koji su najbolji načini prevencije ovog malignog oboljenja”, naveo je dr Čanković.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti.

„Stop raku grlića materice!” je slogan kojim se u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice žene opominju da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.