Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice

VIDEO K9: U toku je Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice od kojeg u našoj zemlji godišnje umre više od 400 žena.

141

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, prosečno se na godišnjem nivou kod nas registruje oko 1.500 novoobolelih žena, dok više od 400 njih izgubi život od ove vrste raka.

U cilju prevencije obolevanja žena od ove bolesti, zdravstvene ustanove u našoj zemlji obeležavaju četrnaesti put za redom Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice pod sloganom “Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”.

“Dešava se pomak, veoma postepen, ali smo još uvek visoko na toj lestvici što nas opet obavezuje da učinimo još veći napor u smislu edukacije pre svega roditelja dece koja imaju mogućnost da se vakcinišu HPV vakcinom protiv bolesti ove, odnosno karcinoma grlića materice koja zapravo predstavlja jednu od retkih bolesti za koje se pouzdano zna da je uzrokuju visoko onkogeni tipovi HPV-a””, rekla je dr Ljiljana Stanišić, načelnica Služba zdravstvene zaštite žena Doma zdravlja Novi Sad.

Kako je kazala, važno je podsetiti da za ovo maligno oboljenje postoji mogućnost primarne prevencije, kao i mogućnost da se lako i bezbolno utvrdi da li postoji infekcija Humanim papiloma virusom.

“Da li postoje ili ne postoje premaligne displazične promene na grlići materice, zatim kog su one stepena. A isto tako veoma brzo možemo postaviti dijagnozu nakon, ukoliko je potrebno, biopsijom odnosno ekstenzivnim metodama i faktički stoprocentno izlečiti početne displazične promene na grliću. Dakle, mi ne želimo da utvrđujemo karcinom i žene ne treba o tome da razmišljaju, jer je strah najčešći razlog zašto ne dođu i zašto se ne odazovu”, rekla je Dr Ljiljana Stanišić, Služba zdrav. zaštite žena DZ NS.

Početne promene epitela na grliću materice i sam karcinom ne daju nikakve simptome, te tako mogu proći godine bez ikakvih tegoba, objasnila je doktorka Stanišić. Tek kasnije se javlja bol, sukrvica između menstrualnih ciklusa, bolovi u maloj karlici i tako dalje.

On je dodala i to da veoma rano stupanje u seksualne odnose, veći broj partnera tokom života, nekorišćenje zaštite, ali i nizak imunitet mogu da doprinesu stvaranju raka.

Stanišić je spomenula i to da od 25.850 preparata Papa briseva koji su uzeti u toku prošle godine u toj ustanovi, svega je 0,8 odsto suspektnih Papa nalaza, odnosno 208 loših nalaza.

“Dakle, skrining nacionalni, organizovani se sprovodi već dugi niz godina u našoj državi. Dom zdravlja Novi Sad ima obuhvat oko 70 posto ukupne ženske populacije između 25 i 64 godine gde se i kojima se skrining i radi. Potrebno ga je raditi jednom u tri godine. Nema potrebe češće, ali molimo i apelujemo na sve žene koje nisu duže od tri godine bile da se jave, jer je to zaista veoma velika šansa kažem da se na jedan potpuno jednostavan, bezbolan, brz način otrkije da li postoje početne promene na grliću”0, kazala je dr Stanišić.

Vakcinacija mlade populacije oba pola protiv Humanog papiloma virusa kod nas još uvek nije obavezna, ali ju je Republika Srbija preporučila u redovan kalendar imunizacije od 1. aprila 2019. godine.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.