Evropska komisija danas o napretku Srbije na evropskom putu

Evropska komisija danas predstavlja izveštaje o napretku zemlja koje se nalaze u procesu proširenja EU.

84

Izveštaji za šest partnera sa Zapadnog Balkna i Tursku prvo će biti zvanično usvojeni na sastanku evropskih komesara u Briselu, a zatim će ih komesar Johanes Han predstaviti poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici sastaće se sutra popodne sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Beogradu kako bi joj uručio godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija.

Iako je u pitanju najznačajniji dokument za zemlje u procesu približavanja EU u kome Evropska komisija ocenjuje napredak, ali i nedostatke na njihovom evrointegracionom putu, sve do poslednjeg trenutka u Briselu se nije se znalo kada će izveštaj biti objavljen.

Prema najavama koje su se tokom prethodnih meseci mogle čuti od zvaničnika Evropske komisije, očekuje se da Komisija da preporuke za početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Očekuje se da se vidi i kakva će biti procena Komisije oko eventualnog kandidatskog statusa za BiH, kao i ocena napretka Srbije u političkim i ekonomskim kriterijumima. (Tanjug, Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.