Evropol: Zaplenjeno 2,7 tona kokaina

VIDEO K9: U međunarodnoj akciji koju su predvodili pripadnici MUP-a Srbije zaplenjeno je 2,7 tona kokaina na brodu u Atlantskom okeanu, a u Srbiji uhapšene četiri osobe među kojima i organizator kriminalne grupe.

0
42

Na jedrilici u Atlantskom okeanu zaplenjeno je 2,7 tona kokaina u međunarodnoj akciji koju su predvodili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, u saradnji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal i Bezbednosno informativnom agencijom, a u koordinaciji sa Evropolom i više evropskih policija, dok je u Srbiji uhapšen organizator ove organizovane kriminalne grupe, sedamdesetogodišnji S.K. U Srbiji su, pod sumnjom da su članovi ove organizovane kriminalne grupe, uhapšeni i tridesetpetogodišnji N.S, četrdesettrogodišnji N.S. i četrdestogodišnji B.K.

Istragu o ovoj grupi, kriminalistička beogradska policija pokrenula je januara 2022. zbog sumnje da se bavi krijumčarenjem kokaina na veliko iz Južne Amerike u EU, a aktivnosti protiv ove mreže proširene su na druge svetske policije i koordiniranom istragom koju vodi Evropol, u okviru operativne radne grupe „Balkanski kartel“. U operaciji koju je, uz koordinaciju Evropola, predvodila Srbija učestvovali su nadležni organi Španije, Brazila, Hrvatske, Francuske, Poljske, Portugalije i Slovenije. 24. avgusta uhapšeno je šest osoba, od kojih četiri na teritoriji Srbije, izvršen pretres 15 stanova, zaplenjeno 2,7 tone kokaina, dva vozila visoke klase, skupoceni satovi i preko 550.000 evra. Takođe, u sklopu finansijske istrage, blokiran je veliki broj bankovnih računa i nekretnina.

Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa transportovala kokain iz Južne Amerike, da je obezbeđivala jedrilice i da je slanje pošiljki obavljano uz korišćenje šifrovane platforme za komunikaciju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.