Evropol: U racijama uhapšeno 30 članova kriminalne grupe

Više od 330 pripadnika policajskih snaga iz Nemačke, Italije, Španije i Evropola izvelo je 35 pretraga po kućama i uhapsilo 30 članova grupe koja se bavi organizovanim kriminalom, a koja je umešana u međunarodni šverc droge i pranje novca, saopštio je Evropol.

0
516

Istrage su još u toku, a u bliskoj budućnosti očekuju se i nova hapšenja, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, istražitelji su identifikovali i zaplenili sredstva vredna pet miliona evra u Nemačkoj, Italiji, Portugaliji, Španiji i Velikoj Britaniji, što je rezultat složene međunarodne istrage na čelu sa Nemačkom, Italijom i Španijom, uz podršku Evropola.

Ta istraga bila je fokusirana na organizovanu kriminalnu grupu koja je aktivna u više evropskih zemalja, a istragu je podržala i Evropska služba za pravosudnu saradnju.

Kriminalci su trgovali drogom i prali novac koristeći razne finansijske šeme kao što su fiktivne kompanije.

Evropol je ponudio punu podršku državama članicama EU tokom istrage, pri čemu je deset stručnjaka Evropola za finansijsko obaveštavanje, sajber kriminal i organizovani kriminal, opremljeno mobilnim kancelarijama i forenzičkim spravama, raspoređeno u Nemačkoj, Italiji i Španiji kako bi podržali istražitelje.

To je obuhvatilo i mogućnost pristupanja bazi podataka Evropola i unakrsnu proveru informacija, kao i izvlačenje digitalnih dokaza i podataka iz zaplenjenih telefona, tableta i kompjutera.

Takođe, između Italije i Španije potpisan je sporazum o zajedničkom istraživačkom timu, što je omogućilo istraživačkim timovima da identifikuju nekoliko kompanija kao što su restorani ili firme koje prodaju automobile, a koje kriminalci koriste za pranje novca.

Uz to, zaplenjena je oko tona droge, odnosno oko 520 kilograma kokaina i 450 kilograma hašiša i marihuane, zaključuje se u saopštenju. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.