Evropljani podeljenog mišljenja o proširenju EU: Protiv ulaska Srbije 35 odsto

Evropljani su podeljenog mišljenja o tome da li vide korist od proširenja EU, ali i o tome koje države žele da vide kao države članice, pokazalo je novo istraživanje Evropskog saveta za spoljne odnose

0
18

Građani Austrije, Danske, Francuske, Nemačke, Poljske i Rumunije u velikoj meri podržavaju ulazak Ukrajine u EU, nešto slabiju podršku imaju Moldavija i Crna Gora, ali nisu entuzijastični u vezi sa prijemom većine država regiona Zapadni Balkan, Gruzije i Turske.

Oko 35 odsto ispitanika koje je ECFR upitao kaže da Srbija “ne bi trebalo da bude u mogućnosti da se pridruži EU”.

Isti broj ispitanika dao je taj odgovor kada je u pitanju Albanija, a 37 odsto kada je u pitanju Kosovo.

Mišljenja su ravnomernije podeljena kod pitanja u vezi sa članstvom Severne Makedonije (26 odsto za, 27 odsto protiv) i Bosne i Hercegovine (28 odsto za, 29 odsto protiv), dok podrška za Crnu Goru iznosi 30 odsto u odnosu na 25 odsto onih koji su protiv.

Kandidatura Turske ima posebno nisku ocenu, širom Evrope, pri čemu više od polovine ispitanika (51 dosto) odgovorilo da joj ne treba omogućiti članstvo u EU.

Sa druge strane 44 odsto ispitanika podržava pristupanje Ukrajine, dok samo 27 odsto veruje da ne bi trebalo da bude u mogućnosti da se pridruži EU.

Anketa je pokazala najveću podršku za ulazak Ukrajine, u Danskoj (50 odsto) i Poljskoj (47 odsto), a mišljenje je otprilike podeljeno u Rumuniji (32 odsto je za, 29 odsto protiv), u Nemačkoj (37 odsto je za, 39 protiv) i Francuskoj (29 odsto za, 35 odsto protiv). U Austriji je većina od 52 odsto bila protiv.

Međutim, 45 odsto ispitanika je bilo zabrinuto da bi pridruživanje Ukrajine negativno uticalo na bezbednost EU, dok je 25 odsto smatralo da će je poboljšati, dok 39 odsto veruje da će ulazak Kijeva negativno uticati na bezbednost njihove zemlje.

Upitani o tome da li treba da dođe do proširenja EU ispitanici u Austriji (53 odsto) i Nemačkoj (50 odsto) rekli su da ne žele da vide da EU kako prima nove članice.

Sa druge strane 51 odsto Rumuna i 48 odsto Poljaka reklo je da do proširenja EU treba da dođe.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.