“Evropa za građane i građanke”

VIDEO K9: Pred udruženjima građana, organizacijama civilnog društva i jedinicama lokalne samouprave nalaze se nove mogućnosti za apliciranje za sredstva Evropske unije. Među njima je i projekat "Evropa za građane i građanke" čiju prezentaciju je i u Novom sadu održala Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije. Kroz projekte se promoviše evropsko građanstvo, ali se i unapređuje građansko i demokratsko učešće na nivou Evropske unije, rekli su rukovodioci projekta.

543

Srbija od 2012. godine učestvuje u Programu “Evropa za građane i građanke” namenjenom udruženjima građana, organizacijama civilnog društva i jedinicama lokalne samouprave koji u okviru ovog programa mogu da svojim projektima, zajedno sa drugim članicama programa, apliciraju za sredstva koja daje Evropska unija.

Ovaj projekat trajaće do 2020. godine, a za njega je Evropska unija izdvojila 185 miliona evra.

“Mi držimo ovakve info-sesije širom države i pokušavamo da zainteresovanim organizacijama civilnog društva i jedinicama lokalne samouprave damo osnovne informacije o programu. Ovaj program je pre svega namenjen promovisanju Evropske unije, njene različitosti i specifičnosti, ali, takođe, i promovisanju građanskog i demokratskog učešća građana u procesima odlučivanja”, rekla je Jelena Pajović van Reenen, rukovoditeljka Grupe za međuregionalnu saradnju i evropske integracije pri Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije.

Ove godine određena su dva roka za podnošenje predloga projekata, a to su 1. mart ove godine i 1. septembar. Jedna od mera programa je i “Evropsko sećanje” posvećena obeležavanju važnih događaja u evropskoj istoriji, a ove godine će jedan od prioriteta biti “Sećanje na 25 godina od raspada Jugoslavije”

“Mislimo da je jako važno da što više organizacija civilnog društva i jedinica lokalne samouprave pokuša da osmisli projekte koji bi se ticali sećanja o raspadu Jugoslavije, za koje je rok za podnošenje 1. mart. Sve informacije nalaze se i na sajtu Kancelarije za civilno društvo, pa pozivamo sve zainteresovane koji nisu u mogućnosti da učestvuju u predstavljanju programa da posete naš web sajt”, navela je Pajović van Reenen.

Mogućnost prijave Srbije za ova sredstva plaća se godišnje oko 55 hiljada evra, dok se kroz projekte vrati oko 500 hiljada evra, rekli su rukovodioci projekta. Na ovaj način promoviše se i učešće građana u procesu odlučivanja o pristupu Srbije Evropskoj uniji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.