Europrajda ne/će biti

VIDEO K9: Predsednik Srbije danas je ponovio da Europrajda u Beogradu neće biti, a LGBT+ organizacije smatraju da bi zabrana ovog događa bila flagrantno kršenje njihovih prava.

0
17

Uprkos apelu i preporuci predsednice Vlade da Europrajd u Beogradu bude otkazan i jasne poruke predsednika države Aleksandra Vučića da te manifestacije neće biti, organizatori su odlučili da se ne obaziru na zabranu i nastavili sa pripremama.

Vučić je danas poručio organizatorima Europrajda da je stav države da ne postoje bezbednosni uslovi te da, umesto da se bore da po svaku cenu održe skup, biraju drugačije načine da se bore za svoja prava.

Organizacije koje okupljaju LGBT+ osobe, međutim, smatraju da je važno održavanje prvog Europrajda na Balkanu.

Europrajd u Beogradu od 12. do 18. septembra, osim same parade 17, podrazumeva i održavanje brojnih radionica, tribina, izložbi i slično, podsetio je Aleksa Savić, iz Udruženja građana Izađi. On je dodao da brojne dezinformacije koje poslednjih sedmica plasiraju u medijima i u javnosti utiču na bezbednost LGBT+ populacije i nesigurnost njihovih članova, ali da je uveren da će manifestacija biti održana.

Održavanje Europrajda podržala je i proevropska opozicija, a po ovom pitanju oglasio se i Kristof Lakroa, generalni izvestilac o pravima LGBTQ+ osoba Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koji je izjavio da je najava predsednika Srbije ovog vikenda da bi EvroPrajd, koji bi trebalo da se održi u Beogradu u septembru, mogao biti odložen ili otkazan, zabrinjavajući korak unazad za ravnopravnost i za demokratiju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.