EU: Znamo li zašto?

VIDEO K9: Da 'ulazak u Evropsku uniju nema alternativu' je propagandna floskula prethodnog režima koji je vladao u Srbiji, a koji je aktuelni režim preuzeo i sprovodi radi opstanka na vlasti, smatra Ostoja Simetić, član Političkog saveta Demokratske stranke Srbije. On je u emisiji Press presek rekao da je u ovom trenutku nemoguće predvideti da li će Srbija ući u EU, ali da velike medijske kuće imaju moralnu obavezu da građane objektivno informišu o razlozima za i protiv takve odluke.

0
484

Građani Srbije, osim što znaju za brojne uslove za pristupanje Evropskoj uniji, slabo vide koristi od procesa pristupanja, pa evroskeptizam i rusofilstvo sve više dobijaju na snazi.

Ono što je sigurno je da, bili mi u savezu sa Rusijom i Evrpskom unijom, ili pak nekim trećim, građani očekuju bolju finansijsku situaciju, vladavinu prava, jaku državu i bolji život.

Put Srbije ka Evropskoj uniji uopšte nije izvesna budućnost, smatra Ostoja Simetić.

“Da li ćemo mi ikada, ispunjavajući bilo kakve uslove ući u tu EU, to niko ne može sa sigurnošću da kaže, naročito u ovom trenutku kada i sama EU pokušava iznutra da se redefiniše. Svedoci ste toga da je jedna Velika Britanija izašla iz Evropske unije, jer je smatrala da nije u njenom ekonomskom i političkom interesu da bude u EU. Dakle, mi uošte ne znamo kako će EU izgledati sledeće nedelje, a kamoli da možemo da računamo na narednih 10 ili 15 godina kada se proriče eventualna mogućnost ulaska Srbije u tu grupu država”, naveo je Simetić.

Utisak je da su sa otvaranjem novih poglavlja u razgovorima o pristupanju EU, građani sve manje informisani o čitavom procesu, a odgovornost za to snose prvenstveno državni mediji i javni servisi, smatra Simetić.

“Dakle, oni imaju jednu odgovornost prema svim ljudima koji prate njihov program da im ravnomerno prikažu različite političke stavove ne samo političkih stranaka, nego i nezavisnih intelektualaca, različitih strukovnih udruženja, kako bi taj gledalac mogao na osnovu svoje bogomdane pameti i argumenata koje čuje iz različitih kompetentnih izvora donese nekakav zaključak o tome šta on misli da je za njega, u njegovom interesu – da li da Srbija ide ka EU ili da ne ide. I isto tako i niz drugih različitih pitanja o kojima se u ovoj državi ne govori na jedan ravnopravan način”, kazao je Simetić.

Mediji bi morali da imaju etički interes da obe strane predstave ravnopravno jer, za razliku od prethodnog režima koji je ka EU stremio iz ideoloških razloga, sadašnji je te obaveze preuzeo radi pukog dolaska na vlast, naveo je Simetić i zaključio da, što se toga tiče, između njih i nema neke suštinske razlike po tom pitanju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.