EU: Zabrana prodaje prodaja benzinaca i dizelaša od 2035.

Države članice dale su konačno odobrenje na uredbu kojom će biti zabranjena prodaja automobila i kombija koji emituju ugljenik nakon 2035. godine, čime je finalizovan jedan od najkontroverznijih elemenata Zelenog dogovora EU.

0
49

Glasanje osigurava zamenu trenutno dominantne tehnologije motora sa unutrašnjim sagorevanjem uglavnom električnim vozilima u narednim decenijama, smanjujući ugljenični otisak na evropskim putevima.

Prema uredbi, novi automobili moraju postići smanjenje emisije karbon dioksida od 55% od 2030. do 2034. u odnosu na 2021. godinu, dok kombi vozila moraju postići smanjenje od pedeset posto.

Uredba zadržava doslednu primenu za proizvođače malih količina, kao što su određeni brendovi sportskih automobila, što ih izuzima od ispunjavanja privremenih smanjenja karbon dioksida do kraja 2035. godine.

„Nova pravila će doneti mogućnosti za najsavremenije tehnologije i stvoriti zamah za industriju budućnosti bez fosilnih goriva”, rekla je Romina Pourmokhtari, ministarka za klimu Švedske.

Visoki predstavnik EU za klimu, Frans Timermans, pohvalio je glasanje, rekavši da je EU „preduzela važan korak ka mobilnosti bez emisija”.

„Pravac je jasan, 2035. novi automobili i kombiji moraju imati nultu emisiju. To donosi veliki doprinos klimatskoj neutralnosti do 2050. i predstavlja ključni deo Zelenog dogovora EU”, izjavio je Timarmans.

Slično glasanje u Evropskom parlamentu održano je u februaru, pri čemu je parlament tesno prihvatio uredbu.

Na jučerašnjem sastanku ministara energetike, Italija, Rumunija i Bugarska su se suzdržale od glasanja, Poljska je jedina bila protiv, a sve ostale države članice bile su za.

Uredba stupa na snagu sa danom objave u Službenom listu EU. Uredba predviđa smanjenje emisije ugljen dioksida iz novih automobila za 55 odsto i iz lakih dostavnih vozila za 50 odsto od 2030. do 2034. i 100-postotno smanjenje od 2035. godine za obe kategorije tih vozila.

Prema saopštenju Saveta, Komisija će predstaviti predlog o registraciji vozila na ugljenično neutralna goriva nakon 2035. godine.

(euractiv.mondo.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.