EU uvodi gornju granicu cene ruske nafte i novi paket sankcija Rusiji

Države Evropske unije složile su se da uvedu gornju granicu cene ruske nafte i novi paket sankcija nakon što je Moskva nelegalno anektirala četiri regiona u Ukrajini tokom svog višemesečnog rata, saopštili su zvaničnici EU.

0
19

Diplomate su u Briselu postigle sporazum koji uključuje i ograničenja na izvoz delova za avione iz EU u Rusiju i ograničenja na uvoz čelika iz te države, navodi se u zvaničnom saopštenju češkog predsedništva.

Blok od 27 zemalja uvešće zabranu transporta ruske nafte morem u druge države iznad gornje granice cene, za koju Grupa 7 bogatih demokratija želi da stupi na snagu do 5. decembra, kada će stupiti na snagu i embargo EU na većinu ruske nafte.

Konkretna gornja granica cene tek treba da bude definisana.

Dogovor o ograničenju cena nije bilo lako postići jer je nekoliko zemalja EU zabrinuto da bi to oštetilo njihovu industriju brodarstva.

Više informacija o sankcijama biće objavljeno u četvrtak.

Novi paket sankcija predložila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prošle nedelje zbog veće bezbednosne zabrinutosti zbog nuklearnih pretnji ruskog predsednika Vladimira Putina i njegove aneksije delova Ukrajine.

Nove sankcije takođe uključuju „proširenu zabranu uvoza“ robe poput proizvoda od čelika, drvne celuloze, papira, mašina, hemikalija i plastike, saopštilo je češko predsedništvo.

Takođe će stupiti na snagu zabrana pružanja IT, inženjerskih i pravnih usluga ruskim subjektima.

Dosadašnje mere EU uključuju ograničenja na energiju iz Rusije, zabranu finansijskih transakcija sa ruskim subjektima i zamrzavanje imovine više od 1.000 osoba i 100 organizacija.

Blok od 27 zemalja već se složio da zabrani uvoz ruske nafte koja dolazi morem, ali ne naftovodom, dok neke zemlje članice i dalje zahtevaju ruske isporuke po niskim cenama. (Agencije, N1)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.