EU usvojila 14. paket sankcija Rusiji

Ambasadori 27 zemalja članica EU odobrili su novi "znatan" paket sankcija protiv Rusije, a koji će prvi put pogoditi ruski gasni sektor.

0
5

“Ovaj paket sankcija predviđa nove ciljane mere i jača uticaj postojećih sankcija zatvarajući moguće rupe u zakonu”, saopštilo je belgijsko predsedavanje Saveta EU na mreži Iks.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je pozdravila postizanje dogovora koji će “dodatno sprečiti pristup Rusije ključnim tehnologijama”.

Među merama u 14. paketu sankcija je zabrana pretovara tečnog prirodnog gasa (LNG) u EU, prema dokumentu sa sankcijama u koji je agencija Frans pres imala uvid.

Cilj je da se oteža izvoz ruskog gasa iz Arktika, posebnim brodovima ledolomcima koji isporučuju tečni prirodni gas do evropskih luka, a on se zatim pretovaruje klasičnim brodovima ka azijskom tržištu.

Novim sankcijama se ne smanjuje obim prirodnog gasa isporučenog zemljama EU koje su i dalje vrlo zavisne od tih ruskih isporuka, piše Frans pres.

Nove mere takođe ciljaju da se ograniči pribegavanje takozvanim “fantomskim” teretnim brodovima da se zaobuđu sankcije EU o izvozu ruske nafte.

Ovaj paket sankcija, 14. od početka ruske invazije Ukrajini u februaru 2022. godine, bio je tema intenzivnih pregovora nedeljama, zbog uzdržanosti nekih zemalja članica, pre svega Mađarske i Nemačke. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.