EU: Ograničeni napredak na Kosovu u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

Očekuje se da Savet za opšte poslove EU na nivou ministara, u nacrtu pripremljenom za Kosovo, podvuče činjenicu da je ostvaren ograničen napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

0
7

Zemlje članice će na sastanku Saveta EU razgovarati i o procesu proširenja, saznaje portal koha.net.

U nacrtu zaključaka koji je pripremljen za usvajanje na tom sastanku, kako prenosi koha.net, kaže se i da se od Kosova očekuje da bez odlaganja sprovede obaveze iz sporazuma postignutog u Briselu, aneksa iz Ohrida, ali i druge obaveze koje proizilaze iz procesa dijaloga.

Ista je odredba i u nacrtu kada je reč o Srbiji.

I za Kosovo i za Srbiju, proces normalizacije je neophodan za napredovanje na evropskom putu, navodi se u nacrtu.

Još jednom će, kako piše koha.net, biti osuđeno nasilje srpskih demonstranata nad pripadnicima Kfora, organa reda i medija tokom nemira na severu krajem maja. Takođe će biti podvučeno da ne može biti opravdanja za nasilje. Biće osuđen i napad na Kosovsku policiju u Banjskoj 24. septembra.

Što se tiče dijaloga, očekuje se da će EU još jednom pozvati Kosovo i Srbiju da se na konstruktivan način angažuju u pronalaženju rešenja, prvo za situaciju na severu, a zatim da napreduju ka pravno obavezujućem sveobuhvatnom sporazumu, koji bi, kako se procenjuje rešio sva ključna pitanja.

Posebno se očekuje da će biti pozdravljena izražena spremnost Kosova i Srbije da prihvate nacrt EU za Asocijaciju-Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO).

Što se tiče stavova Kosova, očekuje se da će EU pozdraviti činjenicu da Kosovo podržava stavove bloka u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu, koju je Kosovo oštro osudilo i podržalo sve sankcije.

Očekuje se da se kaže da to jasno dokazuje orijentaciju Kosova ka EU.

U zaključcima koji se odnose na Kosovo, Savet EU će pozdraviti činjenicu da će 1. januara početi sprovođenje procesa liberalizacije viza.

Očekuje se da će nacrt zaključaka biti usvojen na sastanku 12. decembra.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.