EU integracije i nacionalne manjine

VIDEO K9: Zaštita nacionalnih manjina jedna je od tema Srbije i Evopske unije u procesu pristupanja. Šta nas sve očekuje i kako bi ta oblast trebalo da bude uređena, bila je tema današnjeg skupa održanog u Novom Sadu.

0
705

Naime, jedan od prvih ciljeva kriterijuma iz Kopenhagena, koje moraju ispuniti države koje pretenduju na članstvo u EU, jeste zaštita ljudskih, manjinskih prava i usklađivanje sopstvenog sistema sa postojećim evropskim standardima.

“Tema današnjeg okruglog stola je “EU integracije i pitanje nacionalnih manjina u Srbiji”. Mi smo namerno ovu temu izabrali iz nekoliko razloga. Prvo, što je ova tema aktuelna u ovom trenutku, jer je Srbija na putu ka Evropskoj Uniji, jedno od bitnijih pitanja zbog čega smo čak i bili blokirani otvaranjem nekih pitanja, odnosilo se na pitanja nacionalnih manjina”, rekao je Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Centar za regionalizam EU integracije vidi kao ključni momenat koji je potrebno iskoristiti kako bi se reformisao postojeći sistem manjinske zaštite i na taj način dao veliki podsticaj za kvalitetnije i brže EU integracije.

“Mislim da je komunikacija među ljudima izuzetno bitna i mislim da je ovde primer Vojvodine dobar. Mi smo do sada imali dobre međunacionalne odnose. Bilo je tu određenog remećenja, međutim, mislim da se stvari vraćaju u normalu. Sa strane Srbije važno je, ne samo zbog EU integracije, nego zbog nas samih, važno je da se manjine ovde dobro osećaju”, naveo je Popov.

Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici državnih organa, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, ambasada susednih zemalja, organizacija civilnog društva koje se bave ovom problematikom i ekpserti iz ove oblasti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.