Etika i religija savremenog duha

VIDEO K9: Duh vremena u kojem živimo karakteriše pre svega bezumnost u kojoj je čovek otuđen i sveden na broj, rekao je u emisiji Otvoreni ekran akademik Svetislav Jarić, doktor filozofije, matematike i prava. Razloga za optimizam ipak ima, kako je naveo, pod uslovom da religija i etika budu uzor ljudskog delovanja i u nauci i u umetnosti.

0
518

Ono što ni Edgar Moren nije uvideo u svojoj po svemu impozantnoj knjizi “Duh vremena”, jeste da naše vreme karakterišu trivijalnost, informatika, efemerija, šifrovana dijalektika, smatra akademik Svetislav Jarić, koji je autor preko 50 knjiga iz oblasti filozofije, matematike i prava.

“Čovek je sveden na broj. U kolapsu je duhovnosti, govori, a ne razmišlja, kad razmišlja ne govori kako treba. U stvari, imate četiri nivoa: jedno je intuicija, drugo je um, treće razum i četvrto jezik. Sve se iskomplikovalo”, naveo je Jarić.

Puteve kojima se danas kreću savremeni čovek i društvo predvideli su u svojim delima Dostojevski, Berđajev i Orvel, naveo je Jarić, koji dodaje da je ceo XX vek, u aspektu nauke, kulture i umetnosti, kao uzor imao upravo Dostojevskog.

Današnji duh vremena, međuti, smatra on, karakterišu tri dimenzije, od kojih je prva – bezumnost.

“Bezumnost dolazi iz informatičkog modela. Informacija je jedini oblik duhovnog delovanja, ali ona je daleko od toga da je u pravom smislu duhovna. Informacija se da i o njoj se ne razmišlja. Mladi knjige ne čitaju, a knjiga je prvorazredna objektivna egzistencija”, kazao je Jarić.

Upravo knjigama velikani vode dijalog epohama, istakao je on. Kompjuter je sjajna stvar uz pomoć koje je moguće napisati knjigu za deset dana, rekao je Jarić, ali u njemu nema etike što dovodi do otuđenosti čoveka.

“Jednom rečju, evropski duh je kolabirao. Anomija je njegova osnovna karakteristika. To nije samo u političkim sistemima, nažalost, isto je i u naučnom pogledu. Tehnička revolucija može da ima dve dimenzije, progresivnu i regresivnu. Kakva će da bude, da li će biti napretka ili regresa, po mišljenju Marvina Minskog, nema razloga za optimizam”, istakao je Jarić.

Sa religioznog aspekta ima razloga za optimističko viđenje sveta, smatra Jarić, ali samo pod uslovom da religija i etika budu paradigma, uzor sveukupne nauke i umetnosti.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.