Etika donorstva i transplantacije

VIDEO K9: Zakoni o presađivanju ljudskih organa i o ljudskim ćelijama i tkivima koji slede pozitivne primere evropske zakonske prakse, u Srbiji su izazvali određene kritike i sumnje dela javnosti u njihovu dobronamernost. Vladimir Petrović je o tome napisao i knjigu o kojoj je govorio u emisiji Otvoreni ekran.

5

Više od 2.000 ljudi u Srbiji čeka na transplantaciju organa, kao jedinu preostalu opciju koja će im produžiti život.

U skladu sa Zakonom o presađivanju ljudskih organa i Zakonom ljudskim ćelijama i tkivima usvojenim pre dve godine, obustavljeno je izdavanje donorskih kartica, a zaveštanje organa regulisano pretpostavljenom saglasnošću, što podrazumeva da su svi punoletni građani naše zemlje, u slučaju moždane smrti, potencijalni davaoci organa, što je kod pojedinaca izazvalo određeno nepoverenje.

“Doktorica, koja mi je otprilike pre tri godine, kada sam napisao drugu moju knjigu “Pokajani razbojnik Jovan”, pa sam u njoj pisao u jednom poglavlju da sam protiv transplantacije srca, u razgovoru s njom doktorica je pokrenula temu i rekla, Vladimire, pišite, i ja sam protiv transplantacije, radila sam u transplantaciomom centru i tražila sam da me premeste, ja više, kaže, ono nisam mogla da izdržim”, rekao je Petrović.

Transplantacija prema praksi zakona koji su nedavno usvojeni i kod nas, u drugim zemljama spasila je hiljade života. U Srbiji je, međutim pokrenulo određene sumnje dela javnosti, što je Petrovića motivisalo da svoj stav iznese u knjizi “Aksioma: Transplantacija organa. Stogo poverljivo!”.

Prošle su godine, druga, treća, ja sam zadnjih godina prikupljao neke informacije, ali nisam razmišljao da ću da napišem knjigu. Da bi napisali knjigu, vama trebaju konkretne informacije, ne mogu da pišem nešto što se bazira na predrasudama”, kazao je Petrović.

Potražnja za organima za transplantaciju je ogromna, naveo je Petrović, što otvara prostor zloupotrebama koje zakoni, prema njegovom mišljenju, u potpunosti ne sprečavaju i ostavljaju donore nezaštićenim.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.