“Eskalacija u Holokaustu”

VIDEO K9: "Eskalacija u Holokaustu" naziv je projekta u okviru koga je održana međunarodna konferencija u Novom Sadu, a sve u svetlu obeležavanje godišnjice Novosadske racije. Danas su u Arhivu Grada Novog Sada predstavljeni rezultati projekta, otvorena je izložba pod nazivom "Oktobar 1941. godine" kao i debata na istu temu.

0
503

“Projekat je trajao godinu dana i ima par produkata. Jedan je izložba koja je dole u holu i koja će biti tu do kraja februara, baza podataka sa imenima žrtava nastradalih u logoru Sajmište, koje je radio Istorijski arhiv Beograd. Edukativni materijali koje je napravio Teraforming, koji će biti svi online na ester.rs. I serija od šest međunarodnih konferencija koje smo imali u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Amsterdamu i Stokholmu i danas završavamo u Novom Sadu. Izabrali smo ovaj datum zbog Novosadske racije”, rekla je Nevena Bajalica, menadžer projekta.

Logor Sajmište, službeno nazvan Jevrejski logor Zemun (nem. Semlin Judenlager), nalazio se na levoj obali reke Save, naspram Savskog mosta, na mestu gde je 11. septembra 1937. otvoren Prvi beogradski sajam. U početku je logor bio samo za srpske Jevreje, da bi se kasnije proširio i na druge političke osuđenike, komuniste, partizane i četnike.

“Kao što smo i obećali 1. aprila 2016. godine, kada smo dobili od grada Novog Sada, napominjem, velikodušno da koristimo ovu velelepnu zgradu da ćemo od ove zgrade napraviti novi Kulturni centar, to i kroz svoja dela poslednjih 9 meseci pokušavamo i da opravdamo. Tako da smo danas suorganizator jedne međunarodne konferencije koja se bavi pitanjem Holokausta u okupiranim Beogradu i okupiranoj Srbiji”, naveo je Petar Đurđev, direktor Arhiva Novi Sad.

Direktor Arhiva je napomenuo da je održavanje konferencije u Novom Sadu dostojanstven način da se održi sećanje na 75. godišnjicu Novosadske racije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.