Erazmus + otvara vrata mladima

VIDEO K9: Udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" iz Novog Sada održalo je međunarodnu konferenciju pod nazivom "Erazmus+otvara vrata" protekle nedelje.

0
226

Oko 50 predstavnica i predstavnika organizacija mladih i za mlade iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Srbije i sa Kosova, kao i donosioci odluka o kreiranju i razvoju programa za mlade, okupili su se na konferenciji “Erazmus + otvara vrata”.

Skup je protekla nedelje na Andrevlju organizovalo udruženje “Inženjeri zaštite životne sredine”.

“U sklopu Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019. te “Inženjeri zaštite životne sredine” sprovode projekat “Erazmus+otvara vrata” koji je regionalnog tipa i bazira se na zemljama zapadnog Balkana u želji da organizacije koje direktno učestvuju u “Erazmus plus programu” ili žele da se uključe u njega imaju priliku da daju povratnu informaciju donosiocima odluka na koji način mogu da unaprede sam program “Erazmus plus”, deo za mlade”, rekao je Igor Jezdimirović iz udruženja Inženjeri zaštite životne sredine.

Sve ovo je važno stoga što se neretko programi iz Evropske Unije centralizovano sprovode, a kada se planiraju konsultuju se najčešće članice Evropske Unije. Sprovođenjem “Erazmus plus programa”, kako je rekao, moguće je porediti različita viđenja situacije od Brisela do Zapadnog Balkana.

“Erazmus plus program” je program Evropske unije koji u svojoj komponenti za mlade omogućava mobilnost, a isto tako omogućava i onima koji rade sa mladima da unaprede svoja znanja i svoj rad sa mladima. Pored toga, od skoro je otvorena i ključna akcija tri koja omogućava strukturnih dijalog mladih sa donosicima odluka. Sve ovo su bile teme regionalne konferencije koja se po drugi put održava i koja upravo ima za cilj da tu povratnu informaciju prikuplja od organizacija iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i sa teritorije Kosova i da zajedno to jednim dokumentom predoče donosiocima odluka kako bi budući program koji donosi ovaj prostor od ’21-ve godine bio što bolje prihvaćen i što lakši za samo sprovođenje, a naravno sve u cilju što bolje implementacije i podrške mladima koji su na teritoriji Zapadnog Balakana”, naveo je Jezdimirović.

Projekat, pored godišnje konferencije, predviđa i konsultativne sastanke u regionu, kaže Jezdimirović.

“Pored toga, u toku samog projekta rade se on-line konsultacije, tačnije svi oni koji su zainteresovani mogu da daju svoje mišljenje na koji način “Erazmus plus program”, ovaj deo za mlade, može da se unapredi. A ono što se još konkretno radi jeste da upravo ti ljudi koji sprovode program koji je ove godine za Zapadni Balkan odvojio 3 miliona evra mogu da kažu nakoji način on može da bude još svrsishodniji”, kazao je Jezdimirović.

Od ove godine Srbija je postala programska zemlja što predstavlja napredak, smatra Jezdimirović. To je dobro za mlade organizacije koje žele aktivno učešće u programu kada su u pitanju omladinske razmene, edukacije, treninzi i ostale aktivnosti koje su u ponudi.

“Erazmus plus program” uključuje mlade od 15 do 30 godina starosti bez obzira na nivo obrazovanja, a delom je posvećen i mladima sa ograničenim mogućnostima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.