EPS: Prijavite se za besplatne kilovat-sate

VIDEO K9: U tragičnoj nesreći u selu Glogovica dve osobe su nastradale od strujnog udara, saopštio je EPS. Elektro privreda Srbije navodi da ovaj događaj u kome su živote izgubili majka i sin na najteži način pokazuje koliko je opasno neovlašćeno priključenje i korišćenje električne energije, te podseća da socijalno ugroženi imaju pravo na besplatne kilovat-sate.

144

Elektroprivreda Srbije podseća sve socijalno ugrožene građane da imaju mogućnost da besplatno dobiju određenu količinu električne energije na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu, koju je donela Vlada Srbije.

Da bi se ostvarilo ovo pravo, potrebno je da se građani prijave službi socijalne zaštite u svojoj lokalnoj samoupravi. Svi koji primaju socijalnu pomoć direktno ostvaruju pravo na povlastice za struju. Druga domaćinstva status energetski zaštićenog kupca stiču u zavisnosti od broja članova porodice i mesečnog prihoda.

Elektroprivreda Srbije poidseća da nema zakonsko ovlašćenje da određuje nivoe socijalne ugroženosti građana niti da samovoljno određuje ko ima pravo na besplatne kilovat-sate.

U EPS-u takođe navode da je na osnovu uredbe o energetski ugroženom kupcu, umanjenje računa za električnu energiju u 2016. godini koristilo je u proseku 48.000 domaćinstava mesečno. Oko 90 odsto energetski ugroženih kupaca ostvaruje maksimalan popust od 2.071,4 dinara ili popust u visini računa.

Takođe, u EPS-u napominju da krađa struje osim što je opasna po život, predstavlja i krivično delo opasno po bezbednost i zdravlje ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here