EPS najveći zagađivač industrijskim otpadnim vodama, ispuštao ih direktno u Savu

Elektroprivreda Srbije (EPS) nije izgradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda "Termoelektrane Nikola Tesla B" (TENT B), pa se otpadne vode ispuštaju bez prečišćavanja u Savu.

0
59

Na to je danas upozorila Državna revizorska institucija (DRI).

Državni revizori su u izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja “Upravljanje industrijskim otpadnim vodama” naveli da EPS, odnosno “Tent A” i “Tent B”, nije kontinuirano ispitivao parametre kvaliteta otpadnih voda i njihov uticaj na okolinu.

Istaknuto je da “Tent A” nije uradila zamenu stare tehnologije hidrauličnog transporta “retke” suspenzije pepela i vode, tehnologijom kojom bi se smanjilo zagađenje voda.

Najveći zagađivači su industrijske i komunalne otpadne vode koje se ispuštaju direktno u vodotokove bez prethodnog tretmana, pri čemu industrijske vode mogu biti posebno opasne zbog toksičnih materija koje sadrže“, rekao je predsednik DRI Duško Pejović na predstavljanju izveštaja i dodao da je EPS najveći generator otpadnih industrijskih voda u Srbiji.

On je podsetio da su, prema podacima Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, otpadne vode jedan od glavnih zagađivača površinskih i podzemnih voda koje čine prirodni izvor vode za piće. 

DRI je u izveštaju naveo da plan upravljanja vodama i plan zaštite voda od zagađivanja nisu doneti, a da Savet za vode nije osnovan.

Takođe, prema izveštaju DRI, Nacionalna konferencija za vode nije pratila realizacije Strategije upravljanja vodama i nije davala predloge za poboljšanje učešća javnosti u procesu planiranja, donošenja odluka i kontrole njihovog sprovođenja.

Vodna inspekcija Republičke direkcije za vode nije u dovoljnoj meri vršila nadzor nad upravljanjem vodama“, zaključak je DRI.

(FoNet, Beta, 021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.