EPK 2021: Planovi za budućnost

VIDEO K9: Na Dan Evrope u Novom Sadu održana je konferencija pod sloganom "Za nove mostove" na kojoj su predstavljeni rezultati dosadašnjeg rada, ali i najavljena strategija, planovi i projekti planirani za ovu godinu.

0
622

Novi Sad će, kao što je poznato, 2021. godine biti Evropska prestonica kulture, a ova titula mnogo će doprineti prepoznatljivosti našeg grada i boljem pozicioniranju Novog Sada ne samo na kulturnoj mapi, već i u drugim oblastima.

“To je značajna reklama kako za naš grad tako i za našu državu. Projekat ”Novi Sad 2021” priznat je kao nacionalni, pa imamo podršku i pokrajinske i republičke vlade koja nije deklarativna već materijalna i logistička. Novi Sad ima reprezentativan tretman u Evropi, u šta sam se uverio u neposrednoj komunikaciji sa ambasadorima, a pozivi za saradnju su brojni i stižu sa svih strana. Realizujemo projekte u saradnji sa ambasadom SAD, 30 ambasada učestvuje u jednom od novosadskih festivala, i to sve pozitivno utiče na ekonomiju. Beležimo stalni porast broja turista, pa samim tim i veće prihode, što znači da Projekat nadilazi okvire kulture i ima najširi značaj”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Gradonačelnik je rekao i da je potrebna društvena podrška kako bi projekti koji su najbolje ocenjeni u Briselu, poput revitalizacije Kineske četvrti, bili realizovani na pravi način i na opštu korist.

“Grad želi da uloži nekoliko miliona evra u taj prostor, a da upravljanje prepusti nevladinim organizacijama i kulturnim radnicima. Hoćemo da napravimo centar kreativne industrije i kulturnog stvaralaštva u srcu Novog Sada, da renoviramo nešto što je potpuno propalo, pa ne razumem osude u javnosti od strane pojedinaca”, naveo je Vučević.

Kao najveći infrastrukturni projekti istaknuti su ”Youth creative polis”, odnosno, transformacija ruševnog prostora nekadašnje fabrike ”Petar Drapšin” u gradsku četvrt za razvoj kulturnog i umetničkog stvaralaštva, kao i izgradnja ”Novosadskog umetničkog centra” kojeg će činiti Muzička škola ”Isidor Bajić”, Baletska škola i gradska koncertno-studijska dvorana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.