Epidemiološka situacija u Vojvodini uobičajena

VIDEO K9: Epidemiološka situacija u pokrajini je uobičajena za ovo doba godine. Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, međutim, u grupi srednje zarazmih bolesti uočen je porast zaraznih oboljenja.

139

Uprkos letnjim vrućinama, u Vojvodini nije zabeležen povećan broj zaraznih bolesti, sudeći prema izveštaju Institita za javno zdravlje Vojvodine.

Od polovine juna do polovine jula, prema ovom izveštaju, registrovan je približno isti broj slučajeva zaraznih bolesti kao i prethodnih mesec dana, što je za oko 10 posto manje u odnosu na isti period 2018. godine.

“Respiratorne zarazne bolesti su u populaciji najčešća oboljenja iz grupe zaraznih bolesti. Pošto se opštim preventivnim merama na respiratorni put prenošenja ne može bitnije uticati, respiratorne infekcije se u populaciji održavaju endemoepidemijski. Kada su u pitanju zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi sistematska imunizacija, veliki kašalj, rubeola, epidemijski parotitis, male boginje, registrovano obolevanje je od velikog kašlja u osam slučajeva”, rekla je primarijus doktor Svetlana Ilić, specijalista epidemiolog.

Ona je podsetila da tuberkuloza u Vojvodini godinama unazad ima opadajući trend, a u proteklih mesec dana ovo oboljenje je registrovano kod 19 osoba. Više obolelih, međutim, za oko 20 procenata, prijavljeno je u grupi crevnih zaraznih bolesti.

“Najčešća oboljenja iz ove grupe zaraznih bolesti su dijareja i gastroenteritis ili kako kažemo verovatno infektivne etiologije, najčešće su to u pitanju virusni i gastro enteritisi. Kada su u pitanju dijagnoze kod koji smo etiološke dijagnoze dokazali to su, vodeća dijagnoza su trovanja hranom prouzrokovana bakterijom salmonelom enteritis i enteritisi prouzrokovani bakterijom kampilobakter. Uproteklih mesec dana 51 osoba je obolela od enetritisa prouzrokovanih salmonelom i 42 osobe bakterijom kampilobakter”, navela je dr Ilić.

Registrovano je i obolevanje od polno prenosivih bolesti i to kod 52 osobe. Odnjih je 21-no zaraženo genitalnom hlamidijazom i 7 hepatitisima B i C.

“Od klasičnih polnih bolesti registrovano je i obolevanje od sifilisa kod 2 osobe. Nosilaštvo virusa HIV-a je dijagnostikovano kod 16 osoba, a obolevanje od AIDs-a kod 6 osoba”, kazala je dr Ilić.

Od zaraznih bolesti koje prenose životinje, u izveštajnom periodu zabeležena su dva slučaja obolevanja od kju groznice na teritoriji Srednjobanatskog okruga.

U prvoj nedelji juna počeo je sezonski nadzor nad groznicom zapadnog Nila, ali na teritoriji Pokrajine nije prijavljen ni jedan slučaj obolevanja od ove bolesti među ljudima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.