Epidemija streptokokne bolesti u novosadskim vrtićima

VIDEO K9: U epidemiji streptokoknih infekcija, pod kojima se podrazumevaju šarlah, streptokokni tonzilitisi i faringitisi u periodu od 17.10 -23.11.2017. godine obolelo je 27 dece koja pohađaju Predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo“ u Novom Sadu.

0
553

Obolela deca pohađaju više vrtića i stara su od dve do šest godina. Epidemija je otkrivena retrogradno a prijavljena po prispeću prijava zaraznih bolesti u Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Vodeći simptomi bolesti su bili: hiperemija guše, povišena temperatura a kod šarlaha tipična skarlatinozna ospa.

Sva obolela deca su zbog blage kliničke slike lečena ambulantno. Svi prijavljeni slučajevi su laboratorijski potvrđeni.

“Pojavi epidemije doprineo je gust smeštaj u vrtićima spavanje dece u zajedničkim prostorijama, obedovanje u zajedničkoj trpezariji (većina vrtića) korišćenje zajedničkog toaleta.Obzirom na gust smeštaj u dečjem kolektivu koji pogoduje kapljičnom putu prenosa infekcije, očekuju se novi slučajevi bolesti. Sva obolela deca su stavljena pod zdravstveni nadzor od strane službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja “Novi Sad”. U cilju sprovođenja protivepidemijskih mera, Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“ dostavljen je predlog protivepidemijskih mera.”, navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. 

Održan je sastanak sa službom za preventivnu-zdravstvenu zaštitu predškolske ustanove kao i sastanak sa službom za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja Novi Sad.

U cilju zdravstveno vaspitnog rada dostavljen je informativni materijal za roditelje (flajeri, posteri).

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.