Epidemija malih boginja prijavljena u Beogradu

U Beogradu je prijavljena epidemija malih boginja, potvrđeno je RTS-u u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

0
16

Od 6. februara, kada je prijavljen prvi slučaj malih boginja do danas potvrđeno je 11 slučajeva malih boginja u Beogradu, prenosi RTS.

Epidemiolozi i lekari navode da je najveći broj zaraženih ili nevakcinisan ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Vakcinu protiv malih boginja, MMR vakcinu, dobijaju deca uzrasta 12-15 meseci i pred polazak u školu.

Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” dostavio je svim zdravstvenim ustanovama u zemlji predlog mera za pooštren nadzor.

“Te mere se dostavljaju svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Srbije, što podrazumeva prijavu svake sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju, lečenje pacijenta, epidemiološki nadzor, zdravstveni nadzor, kao i imunizaciju kontakata osetljivih osoba koji su bile u kontaktu sa obolelima unutar 72 sata”, navela Slavica Maris, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje ističu da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog imuniteta.

Međutim, upozoravaju da je potrebno da se 95 odsto dece vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet i sprečilo pojavljivanje novih slučajeva.

Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, a komplikacije koje izaziva češće su kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida.

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog te komplikacije.

(RTS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.