Engleska ukinula gotove sve protivepidemijske mere

Britanski premijer Boris Džonson ukinuo je gotovo sve epidemiološke mere.Taj dan nazvan je "dan slobode". Da li je reč o primeru za druge ili opasnom eksperimentu?

0
15

Velika Britanija registrovala je dramatičan rast broja novih slučajeva koronavirusa i to gotovo isključivo novog i zaraznijeg delta soja.

U ponedeljak je tako zabeležen sedmodnevni prosek od 45.996 novih dnevnih slučajeva, što je najviši broj od vrhunca trećeg talasa epidemije u januaru kad je imala oko 58.000 dnevnih slučajeva.. Raste i broj hospitalizovanih i preminulih, ali još uvek ne zabrinjava jer Britanci imaju odličnu “procepljenost”.

Naime, Velika Britanija je 17. jula imala 69.5 posto stanovnika vakcinisanih jednom dozom i 54 procenta vakcinisanih sa dvije doze. Udeo odraslih stanovnika je znatno viši – 87% s jednom, odnosno 68% sa obe doze. Upravo u taj faktor Džonson i njegova vlada polažu nade u svojoj rizičnoj kalkulaciji, piše Index.hr.

Ako se pokaže da vakcina u dovoljnoj meri štiti od težih oblika bolest i smrti, pa i hospitalizacije, a broj pacijenata na jedinicama intenzivne njege i broj smrti ostanu na “prihvatljivom nivou” – što je opet politička koliko i epidemiološka varijabla, onda bi im se rizik mogao isplatiti.

Velika Britanija je dakle pustila život napolje, ali baš onaj koji je ukinuo sve mere, premijer Džonson, obratio se građanima i pozvao na oprez, ali ironično, iz samoizolacije u kojoj je završio zbog rizičnog kontakta.

Sa druge strane, čak 1.200 svetskih naučnika potpisalo je otvoreno pismo, objavljeno u uglednom medicinskom časopisu Lancet, u kojem kritikuju Džonsonovu vladu zbog “neetičkog eksperimenta” koji sprovodi što predstavlja, kako smatraju, pretnju celom svetu budući da slobodno kolanje virusa osigurava plodno tlo za pojavu sojeva otpornih na vakcine koje imamo.

I britanski naučnici brinu i smatraju da će sve to dovesti do značajnog novog talasa u kom će skočiti broj hospitalizacija, a samim tim i smrtnih slućajeva. Naglašavaju da su vakcine vrlo efikasne ali ne i 100 posto i da će neki ljudi oboleti i pored toga što su vakcinisani.

Sajmon Klark, vanredni profesor Univerziteta Reding rekao je CNN-u da će “punjenje bolnica ljudima koji su dovoljno bolesni da budu hospitalizovani, ali ne i da budu na odeljenju intenzivne”, napraviti ogroman pritisak na britanski bolnički sistem.

Nil Ferguson, profesor na londonskom Imperial koledžu i član naučno-savetodavne grupe za hitne situacije britanske vlade rekao je za BBC da je “gotovo neizbežno” da će broj novih slučajeva zaraze kovidom-19 dostići 100.000 dnevno, uz hiljadu hospitalizovanih, a vladi je postavio i pitanje – ako ćete sve pustiti pa ko preživi, čemu onda moderne tehnologije i vakcinacija? (Agencije, index.hr)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.