“Energija je svuda oko nas”

VIDEO K9: Na završnoj manifestaciji pod nazivom "Energija je svuda oko nas" danas su u zgradi Pokrajinske vlade dodeljene nagrade najuspešnijim mentorima i učenicima osnovnih i srednjih škola iz Vojvodine koji su inspirisani temom poslali svoje radove na konkurs ovog projekta.

0
239

“Energija je svuda oko nas”, projekat je realizovan u vojvođanskim osnovnim i srednjim školama od školske 2009/2010. godine pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Njegov cilj je da pokrene široku lepezu aktivnostima među mladima na očuvanju i dobijanju energije na načine koji kod nas do sada nisu iskorišćeni.

“Učestvovalo je oko 80 škola osnovnih i srednjih. Imamo nekoliko stotina crteža, likovnih radova, literarnih radova, multimedijalnih radova. I kao što vidite, jedan odabrani deo modela i maketa. To su radovi koji su zasnovani na ona tri zadatka koji su oni dobili, a to je racionalno korišćenje energije, zatim upravljanje otpadom, i naravno ekologija. Njihovi radovi praktično nas upozoravaju na neadekvatno korišćenje energije”, izjavio je prof. dr Slobodan Popov, iz Centra za razvoj i primenu nauke.

Ovim projektom organizatori su želeli da ukažu na činjenicu da je vaspitanje i obrazovanje o racionalnom korišćenju energije efikasnije ako se počne od najranijeg doba.

“Već na tom nivou od predškolskih ustanova do srednjih škola gradimo tu svest zajedno sa roditeljima, profesorima, nastavnicima, dedama, babama koji svi učestvuju u izradama tih maketa, likovnih radova, pisanju literarnih radova i tako dalje. Videli ste u onoj brošuri, ja sam gledajući radove, naravno komisija koja je radila i pregledala te radove, ima vrlo interesantnih radova učenika na nivou predškolskog uzrasta kako grli svoju planetu Zemlju. Ne da je, čuva je”, rekao je Milan Kovačević, ispred Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Pored nekoliko hiljada učeničkih i mentorskih radova od kojih je više od osamdeset nagrađeno, nastala je i himna “Energija je svuda oko nas” koja je takođe nagrađena i postala je zaštitni znak projekta. Svi pristigli radovi ukazuju na potrebu korišćenja obnovljivih izvora energije poput vetra, vode, sunca i biomase.

“Svakodnevno nam stižu najnovije informacije upravo o globalnim promenama, o zagađenju, o otpadima, o svemu onom ešto danas muči jedno savremeno društvo u razvoju. Kao što znate Srbija najvećim koracima ajd’ da kažem ide ka jednom savremenom, razvijenom evropskom društvu i imamo očigledan problem kada je proizvodnja energije u pitanju. Dve trećine električne energije se dobija iz prljavih tehnologija. To su termoelektrane. A samo jedna trećina se dobija iz termoelektrana”, kazao je prof. dr Dragan Soleša, dekan FIMEK-a.

“I jako nam je značajno i drago što deca shvataju potrebu da se nešto promeni što se tiče primene energije i da se možda pređe na neke alternativne oblike obnovljive energije radi zaštite životne sredine”, istakla je Jelena Pavličević, sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Organizator i realizator projekta je Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, a podržali su ga novosadski Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment, Tehnološki fakultet i drugi.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.