“Energija je svuda oko nas”

VIDEO K9: "Energija je svuda oko nas" je projekat koji se realizuje već sedam godina za redom u osnovnim i srednjim školama u Vojvodini. Nastao je iz potrebe da se probude interesovanja, pre svega, mladih koje u budućnosti čekaju ne mali problemi kada je reč o energiji. Namera je i da se ukaže da energije nema u izobilju, da se javljaju energetske krize, ali i da se iniciraju mladi da svojim predlozima ukažu na mogućnosti njihovog prevazilaženja korišćenjem obnovljivih izvora i štednjom energije.

0
1181

“Energija je svuda oko nas” je inicijativa koja je potekla od Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, sa ciljem da mladima ukaže na postojanje novih izvora energije i novih mogućnosti da se do nje dođe.

U aktivnosti su tokom 2016. godine bile uključene osnovne i srednje škole širom Vojvodine, a program je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretrijata za obrazovanje.

Na svečanosti u Pokrajinskoj vladi proglašene su najbolјe osnovne i srednje škole i dodeljene prigodne nagrade. Prvo mesto odnele su škole OŠ “Sveti Georgije” iz Uzdina i Hemijsko prehrambena škola iz Čoke.

“To je projekat koji se već sedmu godinu ovde realizuje. Nama je cilj da se što više mladih uključe na tome da se iznalaze nova rešenja kada je reč o energiji. To deca ne mogu da izmisle, kada je reč o energiji, ali mogu da se osvrnu oko sebe. Zato se i zove ovaj projekat “Energija je svuda oko nas”, da bude provokacija, da vidimo kako može racionalno da se koristi ta energija, da li imamo obnovljivih izvora energije, kako da ih koristimo”, rekao je Slobodan Popov, predsednik Centra za nauku, tehnologiju i informatiku.

Preko 50 škola i preko 1.000 učenika je učestvovalo u ovom projektu, a Popov je istakao i kako svake godine rade na uvođenju novina, te da mu je drago što se broj uključenih škola u učenika iz godine u godinu povećava.

“Pokrajinska vlada godinama iza nas podržava ovaj projekat i svakako treba ponovo istaći značaj energetske efikasnosti štednje sa energijom, jer te energije ima sve manje i manje sa jedne strane, a sve je skuplja i skuplja. Treba rano izgraditi svest kod naše dece u ovom smislu. Životna sredina naša isto to nalaže, da se očuva maksimalno, energetika, energija, energetska efikasnost je vrlo bitna”, kazao je Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje.

Projekat je realizovan tako da su sve zainteresovane škole, učenici, profesori i roditelji mogli da osmisle i realizuju mini-projekte u vezi sa alternativnim i obnovljivim izvorima energije, energetskom efikasnosti i ekologijom, upravljem otpadom, a Centar za nauku je birao one koji su pokazali najeveću kreativnost i pozitivne efekte.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.