Energičnija politika SAD prema Srbiji

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih država u Srbiji, Kristofer Hil, je čovek sa ogromnim političkim i diplomatskim iskustvom, ocenio je istoričar Milan St. Protić i dodao da se sa njegovim dolaskom može očekivati i energičnija politika SAD-a prema našoj zemlji. Hil je formalno stupio na dužnost ambasadora 31. marta zamenivši na toj funkciji Entonija Godfrija.

0
19

Novi američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil, je izjavio da je došao u našu zemlju sa novim pogledom na Srbiju iz 2022. godine, „zemlju koju Sjedinjene Države vide kao važnog partnera i prijatelja“.

Izjavio je da je počastvovan imenovanjem, da će voditi veoma jak tim diplomata i da mu posebno predstavlja čast da obavlja tu dužnost u vreme ovakvih izazova, „kada postoji velika potreba da se glas Amerike čuje širom sveta“.

Komentarišući postavljenje Kristofera Hila za ambasadora u Srbiji, istoričar Milan St. Protić, je rekao da je na dužnost stupio čovek sa ogromnim i diplomatskim i političkim iskustvom i da sa njegovim dolaskom može da se očekuje i energičnija politika Sjedinjenih američkih država prema Srbiji.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, je nakon predaje akreditivnih pisama izjavio da je imao “korektan” razgovor sa novim ambasadorom SAD u Srbiji i da očekuje unapređenje bilateralne saradnje.

Hil je, uoči dolaska u Beograd, rekao da želi da bilateralni odnosi SAD i Srbije napreduju “kao nikada ranije” i da odnos dve zemlje “iz globalnih izazova izađe bolji i jači”.

Prilog/FOTO KTV Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.