Energetski plan Srbije do 2030. godine

VIDEO K9: U Novom Sadu je danas održana javna rasprava o Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu Srbije za period do 2030. sa projekcijama do 2050.

0
64

Predlog uredbe o utvrđivanju Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije, kao i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Predloga uredbe na životnu sredinu za period do 2030. sa projekcijama do 2050, nalazi se na javnoj raspravi do 27. jula, a danas je održan u Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad.

Ključni ciljevi ovog plana obuhvataju povećanje učešća obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije na 45 odsto, značajno povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 40,4 odsto do 2030. gradnju novih proizvodnih kapaciteta, uključujući solarne i vetro elektrane ukupnog kapaciteta 3,4 gigavata, kao i novu gasnu elektranu snage 350 megavata.

U ovim dokumntom prezentevona su i mere koje ne neophodno sprovesti za ostvarivanje ovih ciljeva, kako sa reformske strane, tako i u smislu investicija.

Plan predstavlja i ispunjavanje obaveza koje su preuzete od međunarodnih institucija i Evropske unije na našem putu za bolju i čistiju životnu sredinu, kao i za energetsku nezavisnost naše države.

Sledeća javna rasprava biće održana 14. jula u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu, a kako je najavila ministarka energetike Dubravka Đedović, finalni Nacrt energetskog i klimatskog plana Srbije do 2030. biće gotov u septembru i predložen za usvajanje na jesen.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.