Energenti u zelenoj tranziciji

VIDEO K9: Nova Uredba o energetski ugroženom kupcu u Srbiji je omogućila većem broju građana da iskoriste mogućnost dobijanja ovog statusa, ali odziv nije bio na očekivanom nivou.

0
63

Status energetski ugroženog kupca kojem su omogućene olakšice u plaćanju računa za struju i gas, a koji je regulisan Zakonom o energetici, ranije je koristilo oko 68.000 najsiromašnijih građana Srbije.

Očekivano je da će donošenjem nove Uredbe o energetski ugroženom kupcu ovaj broj biti utrostručen, s obzirom da je olakšana procedura i proširena lista mogućih korisnika na potrošače u seoskim domaćinstvima.

U januaru je, međutim, ove povlastice iskoristilo tek oko 55.000 najugroženijih potrošača u našoj zemlji, a u februaru njih oko 7.000 više.

Povećanje cena energenata menja navike potrošača širom sveta. Za proces tranzicije u energetskom sektoru ka zelenim energijama i unapređenju energetske efikasnosti opredeljena je i Srbija.

Ministarstvo rudarstva i energetike, osim što realizuje programe koji smanjuju troškove potrošačima, daje u velikoj meri i doprinos zaštiti životne sredine i stabilnosti energetskog sistema, smatraju u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine.

Država je za ove namene u 2023. izdvojila 4 milijarde dinara, a na lokalnim samoupravama je da taj novac stigne do krajnjih korisnika.

Zbog toga je važna dobra obaveštenost građana o olakšicama koje im država nudi, u čemu veliku ulogu imaju sredstva informisanja.

Podsetimo, u toku je podnošenje zahteva za ostvarivanje statusa energetski zaštićenog kupca koji građani koji ispunjavaju uslove mogu podneti na pisarnici Gradske kuće, na Trgu slobode br. 1, svakog radnog dana od 7.30 do 15.30 časova.

Zahtev se podnosi na Obrascu ZEUK1 koji je dostupan na internet stranici Grada Novog Sada u dokumentima Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu (http://www.novisad.rs/zahtev-za-sticanje-statusa-energetski-ugrozhenog-kupca) ili se lično može preuzeti u Šalter sali Gradske kuće.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.