EMBER – oprema protiv poplava

VIDEO K9: U Novom sadu danas je prezentovana oprema vredna preko 440 hiljda evra, koja je dobijena iz IPA projekta prekogranične saradnje naše zemlje i Hrvatske. Projekat nosi naziv "EMBER - Odgovor na sveprisutne vanredne situacije u pograničnoj oblasti".

364

Projekat“ Ember“ je nastao kao odgovor na poplave koje su pogodile naš region u maju 2014. godine, i predstavlja samo jedan u nizu projekata koji se zajednički realizuju u saradnji institucija iz AP Vojvodine i Vukovarsko – Sremske županije, a uz podršku Evropske unije.

“Pokrajinska vlada je u minule dve godine radila paralelno na dva važna projekta. Jedan od njih je i projekat EMBER u koji smo bili uključeni, IPA projekat u koji smo bili uključeni zajedno sa partnerima iz Republike Hrvatske. Projekat koji je vredan 440 hiljada eura, a 15 procenata od te sume je bila participacija Pokrajinske vlade odnosno Voda Vojvodine”, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Oprema koja je prezentovana, prema rečima, Mirovića, trebalo bi da služi za sve vrste spasavanja, ali i za hitne intervencije kada je reč o poplavama kakve su zadesile našu zemlju 2014. godine.

“U okviru ovog projekta dobili smo veoma vrednu opremu, ja bih svakako istakao i pošao redom, to su ovi viza agregati 250 kw ampera, zatim to su ove tri pumpe, svaka pumpa je kapaciteta 200 litara u sekundi, dakle veoma moćna i oprema da kažem udovolji svakoj nameni, zatim tu su i cisterne za vodu, zlu ne trebalo”, kazao je Slavko Vrndžić, direktor Voda Vojvodine.

U opremu spadaju i jedan terenac, kombinovana mašina telehender za utovar i istovar zrnastog materijala, 4 mobilna agregata, punilica za pesak, dva čamca i agregat sa reflektorom koji može da osvetli veliki prostor kada se radi noću.

“Mi ćemo zajedno sa ministarstvom unutrašnjih poslova, sa njihovim sektorom za vanredne situacije i sa Gradom NS početi pripreme da u NS izgradimo jedan moderan centar za vanredne situacije koji će biti praktično koordinator svih resursa, pa i ovih koje smo ovde videli”, najavio je Mirović.

Prema njegovim rečima, radi se i na sanaciji izgradnje obaloutvrda na svim kritičnim mestima na teritoriji pokrajine, posebno u zoni na obali utvrda na Savi, u opštinama Ruma i Sremska Mitrovica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.