ELEKTRONSKI ZDRAVSTVENI KARTONI DO 2016.

597

VIDEO K9: Najava zamene papirnih zdravstvenih knjižica elektronskim je, za deo stručne javnosti, “greška koja se mora ispraviti”, dok su sa druge strane zagovornici informatike u s zdravstveni sistem, koji ocenjuju da pacijenti i lekari gube vreme zbog komplikovane administracije na šalterima. Tim povodom danas je održana rasprava u Skupštini Srbije.

Elektronski zdravstveni sistem je potreban i nužan, jer olakšava i ostvarivanje zdravstvene zaštite i adminsitraciju, a omogućuje i da se lakar više posveti pacijentu, kaže Saša Janković dodajući da su do sada ogromna sredstva uložena u ovaj sistem. Janković je naveo i kako će izgledati ovaj sistem, navodeći da će čitav sistem brže funkcionisati.

Janković je najavio da će predložiti da zamena papirnih za elektronske zdravstvene knjižice bude stvar slobodnog izbora, kao i da sve pogodnosti koje je RFZO predvideo za plastične kartice, važe i za papirne.Tokom rasprave povela se priča o plaćanju elektronskih kartica, za čiju izradu je prema najavama potrebno da građani izdvoje 500 dinara. Pojedini govornici smatraju da građani to ne treba da plate, već da izrada ide na teret fonda za zdravstveno osiguranje.

Zbog podeljenih mišljenja stručne i političke javnosti, direktor RFZO Momčilo Babić izjavio je da će zatražiti od vlade da se izjasni o uvođenju elektronskih zdravstvenih kartica.Ističući da je zamena zdravstvenih knjižica zakonska obaveza, ministarka zdravlja izjavila je da je odlučeno da se “ona obavi etapno i da se rok za završetak tog posla odloži – umesto do 2014. da se produži do 2015. godine, odnosno 2016. godine”. Ona je ponovila da će u prelaznom periodu važiti i papirne i elektronske zdravstvene knjižice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.