Elektronska izložba zbirki Jovana Subotića

VIDEO K9: Povodom obeležavanja dva veka od rođenja Jovana Subotića, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu, iz svojih svojih zbirki. Izložba će trajati do 23. februara.

0
779

Jovan Subotić, advokat, književnik i političar, rođen u januaru 1817. godine u Dobrincima. Posle završene gimnazije u Sremskim Karlovcima upisao se na studije filozofije i prava. U Pešti 1836. godine stekao je diplomu doktora filozofije, a četiri godine kasnije titulu doktora prava.

“U biblioteci Matice srpske pripremljena je elektronska izložba povodom 200 godina od rođenja Jovana Subotića. Jovan Subotić rođen je 1817. godine u Dobrincima u Sremu on je bio naš književnik. Njegova uloga u građanskom društvu u Vojvodini u to vreme bila je izuzetno značajna. Bio je sremski podžupan, a sa Svetozarom Miletićem bio je učesnik političkih i narodnih sabora. Jedno vreme bio je i  predsednik Matice srpske uređivao je letopis Matice srpske. Bio je upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu”, rekla je Marina Đačić, dokumentalista Biblioteke.

Biblioteka, kao moćan centar informacija, ovih dana svim građanima omogućava da posete eletronsku izložbu zbirki Jovana Subotića. Na izložbi se može pogledati litearatura o Subotiću u javnom katalogu Biblioteke Matice srpske.

“Ovom izložbom smo obuhvatili dela Jovana Subotića i literaturu o njemu koja se nalaze u fondu Biblioteke Matice srpske. Slajdovi su napravljeni tako da frekvencija prikazuju naslovne stranice neke prvih izdanja dela Jovana Subotića. Recimo, od toga bih možda izdvojila “Srpsku gramatiku” iz 1847. godine. Zanimljiva je priča te gramatike, jer je Matica srpska raspisivala nagradu za najbolju srpsku gramatiku”, navela je Marina Šmudla, dokumentalista Biblioteke Matice srpske.

Jovan Subotić održao je mnogo značajnih govora književne i političke sadržine, štampao je jezičke i književne rasprave, kritike i polemike.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.