ELEKTRONSKA IZLOŽBA U METICI SRPSKOJ POVODOM 150 GODINA OD ROĐENJA SVETOLIKA RANKOVIĆA

773

Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki i Rukopisnog odeljenja povodom 150 godina od rođenja pisca Svetolika Rankovića (1863-1899) kojom su obuhvaćena Rankovićeva dela, kao i literatura o njemu.

Autorke ove  izložbe su Silvija Čamber i Ivana Grgurić, urednik Miro Vuksanović, a može se pogledati u javnom katalogu Biblioteke do 19. septembra. Elektronski katalog izložbe trajno se čuva i dostupan je na CD-u u Biblioteci, kao i na njenom sajtu.

Svetolik Ranković rođen je 7. decembra 1863. godine. Godine 1892. objavio je prvu pripovetku “Jesenje slike” u časopisu “Otadžbina”. Dok je Ranković bio na letnjem raspustu 1886, hajduci su napali porodičnu kuću i ubili oca Pavla, a majku i ostale mučili. On je uspeo da pobegne i dovede pomoć pod okolnostima koje su opisane u njegovom prvom romanu “Gorski car” objavljenom 1897. godine.

Drugi roman “Seoska učiteljica” nagradila je Matica srpska, a štampala ga je Kolarčeva zadužbina 1899. Lečeći se od tuberkuloze u Herceg Novom 1898, dovršio je pripovetku “Stari vruskavac” i započeo pisanje trećeg romana “Porušeni ideali”. Nakon smrti najmlađeg sina prešao je u Beograd gde je 18. marta 1899. umro u 36. godini.

Srpska književna zadruga je 1900. godine, kao 62. knjigu, objavila “Porušene ideale” koje je Ranković završio poslednjih sedmica života u samrtnoj postelji, piše “Radio 021”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.