Elektronska izložba o Dekartu

VIDEO K9: Povodom obeležavanja 425 godina od rođenja Renea Dekarta, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki o ovom poznatom francuskom naučniku.

0
7

Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki o Reneu Dekartu, a povodom obeležavanja 425 godina od njegovog rođenja.

Postavka, koju čini izbor dela Renea Dekarta i literature o njemu, može se pogledati do 10. oktobra u javnom katalogu Biblioteke.

Rene Dekart, osnivač savremene filozofije, francuski matematičar, naučnik i filozof, bavio se mnogim naučnim disciplinama ‒ matematikom, fizikom i medicinom.

Smatrao je da filozofija mora da ima čvrstinu nauke. Razvio je dualistički sistem u kojem je razlikovao misao, čija je suština razmišljanje, i materiju, čija je suština širenje u tri dimenzije.

Uz Spinozu i Lajbnica smatra se glavnim predstavnikom racionalizma koji, kao pravac, sa Dekartom počinje da živi i da se razvija.

Autorke izložbe su Marina Šmudla i Ivana Drakulić, urednik Selimir Radulović, a elektronski katalog izložbe dostupan je na veb-sajtu Biblioteke Matice srpske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.