Ekvador: Neizvesno je li Giljermo ili Lenjin

Konzervativni predsednički kandidat Giljermo Laso dobio je 53,02 odsto glasova na izborima koji su održani u nedelju u Ekvadoru, a levičarski predsednički kandidat Lenjin Moreno osvojio je 46,98 odsto, pokazuje anketa sprovedena po izlasku sa birališta koju je uradila vodeća agencija Sedatos, dok procene druge agencije govore drugačije.

259

Rezultati agencije Perfiljes de Opinion pokazuju, međutim, da vodi Moreno koji je dobio 52,2 odsto glasova a Laso je osvojio 47,8 odsto, javio je Rojters.

Kako navode očevici na koje se poziva Rojters, obojica kandidata već proslavljaju pobedu.

Građani Ekvadora birali su predsednika u odlučujućem krugu, a od ishoda će zavisiti da li će Ekvador okrenuti stranicu posle decenije vlasti radikalnog ekonomiste Rafaela Koree i da li će i ta latinoamerička zemlja skrenuti udesno, a rezultat izbora bi mogao da odluči i sudbinu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

U odlučujućem krugu glasanja nadmetali su se Lenjin Moreno, koga je socijalistički predsednik Korea nominovao za predsedničkog kandidata i svog naslednika, i konzervativni bivši bankar Laso, prenosi AFP.

Laso je u prvom krugu prošlog meseca bio drugoplasiran, sa 28 odsto glasova, dok je za Morena glasalo 39 odsto birača.

Međutim, ankete su pokazale da Moreno u drugom, odlučujućem krugu glasanja ima neznatnu prednost u odnosu na svog protivkandidata Lasa.

Predsednička trka je i pokazatelj političke klime u Latinskoj Americi, gde već više od 10 godina levičarska moć slabi, pa su tako Argentina, Brazil i Peru već prešli na desničarsku vladavinu proteklih meseci, u trenutku kada region tone u recesiju, a levičarski lideri se hvataju u koštac s korupcionaškim skandalima. (Agencije, RTV)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.