Ekvador: Neizvesno je li Giljermo ili Lenjin

Konzervativni predsednički kandidat Giljermo Laso dobio je 53,02 odsto glasova na izborima koji su održani u nedelju u Ekvadoru, a levičarski predsednički kandidat Lenjin Moreno osvojio je 46,98 odsto, pokazuje anketa sprovedena po izlasku sa birališta koju je uradila vodeća agencija Sedatos, dok procene druge agencije govore drugačije.

0
277

Rezultati agencije Perfiljes de Opinion pokazuju, međutim, da vodi Moreno koji je dobio 52,2 odsto glasova a Laso je osvojio 47,8 odsto, javio je Rojters.

Kako navode očevici na koje se poziva Rojters, obojica kandidata već proslavljaju pobedu.

Građani Ekvadora birali su predsednika u odlučujućem krugu, a od ishoda će zavisiti da li će Ekvador okrenuti stranicu posle decenije vlasti radikalnog ekonomiste Rafaela Koree i da li će i ta latinoamerička zemlja skrenuti udesno, a rezultat izbora bi mogao da odluči i sudbinu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

U odlučujućem krugu glasanja nadmetali su se Lenjin Moreno, koga je socijalistički predsednik Korea nominovao za predsedničkog kandidata i svog naslednika, i konzervativni bivši bankar Laso, prenosi AFP.

Laso je u prvom krugu prošlog meseca bio drugoplasiran, sa 28 odsto glasova, dok je za Morena glasalo 39 odsto birača.

Međutim, ankete su pokazale da Moreno u drugom, odlučujućem krugu glasanja ima neznatnu prednost u odnosu na svog protivkandidata Lasa.

Predsednička trka je i pokazatelj političke klime u Latinskoj Americi, gde već više od 10 godina levičarska moć slabi, pa su tako Argentina, Brazil i Peru već prešli na desničarsku vladavinu proteklih meseci, u trenutku kada region tone u recesiju, a levičarski lideri se hvataju u koštac s korupcionaškim skandalima. (Agencije, RTV)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.