Eksperti traže trajnu zabranu skupa u Blajburgu

Ekspertska komisija pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije smatra da treba zabraniti ustašku komemoraciju u Blajburgu.

0
11

Komisija je došla do zaključka da okupljanje desničara nema nikakve veze sa komemoracijom i da je treba trajno zabraniti.

Ukazali su da organizatori proteklih godina nisu preduzimali potrebne mere za uklanjanje ustaških simbola među učesnicima. Čak su podsticali isticanje ustaških simbola, navodi se u izveštaju ekspertske grupe.
Veličanje fašizma, na osnovu Državnog sporazuma Austrije, treba zabraniti, dodali su eksperti u komisiji.

Poslednja komemoracija u Blajburgu održana je pre dve godine i ona bi mogla biti i poslednja.

Inače, okupljanje u Blajburgu organizovao je Počasni blajburški vod pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora.

Bečki dnevnik “Prese” ukazuje da su u izradi preporuke, koja jasno kaže da okupljanje u Blajburgu treba trajno zabraniti, učestvovali eksperti Ministarstva unutrašnjih poslova, istoričari, pravnici i predstavnici rimokatoličke crkve. Austrijska vlada je komisiju eksperata uspostavila 2019. godine, nakon više godišnjih ustaških ekscesa u Blajburgu.

Prošle godine su Narodna partija Austrije (OVP), Socijaldemokratska partija (SPO), Zeleni i Neos u parlamentu donele odluku da se uradi ekspertska procena skupa u Blajburgu. Aktuelni izveštaj naći će se na stolu vlade. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.