“EKOSOP” – Misli zeleno

VIDEO K9: U Novom Sadu danas je otvorena međunarodna konferencija EKOSOP koju je, pod motom "Misli zeleno", organizovalo Udruženje Čepom do osmeha.

0
74

Novosadska deklaracija razumevanja i potrebe zajedničkog delovanja za održiv, pametan i inkluzivan rast Srbije, koja promoviše koncept cirkularne ekonomije i inovativnih rešenja, kroz koja se unapređuje zaštita životne sredine potpisana je na međunarodnoj konferenciji EKOSOP čiji je moto “Misli zeleno”.

Dokument su potpisali organizatori skupa, Udruženje Čepom do osmeha, Smart Kolektiv, JP Vojvodinašume, Prirodno-matematički fakultet, Udruženje studenata sa hendikepom, Centar za prirodne resurse Natura, Humanitarna organizacija Prvi korak, OPENS i Zeleni Navigator Zapadnog Balkana.

Vanja Petković, predsednica Udruženja Čepom do osmeha, navela je i da je sakupljanje čepova u humanitarne svrhe koje su pokrenuli 2012. godine, danas najmasovnija akcija u Srbiji.

Na skupu je uručeno i 69. ortopedsko pomagalo, elektromotorna invalidska kolica, koje je udruženje obezbedilo uz podršku JP Vojvodinašume i kroz projekat Svaka limenka se računa za Lazara Živkovića iz Niša.

Tema zaštite životne sredine treba da ujedinjuje, pogotovo institucije i civilni sektor, a svako i pojedinačno mora dati doprinos održivom razvoju, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Novog Sada, Milna Đurić, i dodao da ova konferencija svakako utiče na podizanje svesti građana o važnosti zaštite životne sredine.

Đurić je istakao da je Novi Sad i dobar primer primene cirkularne ekonomije koji je prvi u Srbiji koji ušao u takav projekat izgradnjom kompostilišta u okviru JKP „Gradsko zelenilo”.  

Učesnici Konferencije tokom dana diskutovali su u okviru dva panela, “Zajedno na istom zadatku – ka istom cilju” i “Životna sredina nas spaja, ne razdvaja”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.