Ekonomsko osnaživanje Roma

VIDEO K9: Udruženje Roma Novi Bečej zajedno sa Romskim ženskim centrom "Bibija" iz Beograda, sprovelo je projekat ekonomskog osnaživanja romkinja i roma kroz obuku i edukaciju. U ovom projektu ukupno je učestvovalo petsto Roma i Romkinja iz Novog Bečeja, Beograda i Lazarevca, a obuku, odnosno kurseve, završilo je njih sto troje.

0
458

U okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje Romkinja: unapređivanje kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje”, polaznice su imale mogućnost da prođu obuku za pedikir, manikir i frizeraj, dok su dvojica polaznika imali priliku da završe obuku za viljuškariste.

“U Novom Bečeju smo imali 20 polaznika. Devet osoba je završilo za manikire, devet za frizere i dvoje za viljuškariste. To su, inače, naši aktivisti i aktivistkinje koji su prošli kroz program partnerskog nasilja u porodici i ranih brakova”, navela je Vesna Ćirimović iz Udruženja Roma Novi Bečej.

Nakon završene obuke, podeljeni su sertifikati, kao i osnovni materijal za rad.

Sudeći prema odgovorima u kratkoj anketi Kanala 9, naši sugrađani mahom bi koristili usluge koje pružaju pripadnici romske nacionalnosti.

U toku je mesec Romskog ženskog aktivizma, koji je počeo 8. marta, a završava se 8. aprila, Svetskim danom Roma i Romkinja.

“Udruženje Roma Novi Bečej u saradnji sa Romsko ženskom mrežom Banata organizuje 21. marta marš povodom Međunarodnog Dana borbe protiv rasizma i ovim povodom pozivam sve zainteresovane, ako žele da dođu i uzmu učešće na ovom maršu. U 12 sati je okupljanje u prostorijama Udruženja Roma Novi Bečej”, rekla je Ćirimović.

Tokom ovog meseca biće organizovane razne aktivnosti posvećene osnaživanju Roma, a kako navode u Udruženju, u narednom periodu posebno se mora raditi na borbi protiv nasilja. Iz Udruženja posebno apeluju i pozivaju građane i građanke da prijave nasilje besplatnim pozivom na 0800101010, jer, kako kažu, nasilje ne sme da se trpi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.