Ekonomska inkluzija Roma

VIDEO K9: U okviru projekta "Lokalni glasovi za bolju inkluziju" održana je konferencija u cilju unapređenja položaja Roma u našoj sredini i to prvenstveno njihovog ekonomskog položaja.

94

Projekat “Lokalni glasovi za bolju inkluziju” promoviše unapređenje najranjivijih grupa, pa tako i Romske zajednice o čemu je bilo reči na konferenciji održanoj u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Cilj skupa bio je iznalaženje mera koje bi doprinele smanjenju nejednakosti i jačanju socijalne i ekonomske inkluzije Roma. Reč je o projektu vrednom oko 60.000 evra koji je finansiran uz pomoć Evropske Unije.

“Ja bih kada govorimo o ovom projektu osvrnuo se na tri važna aspekta. Prvi je da praktično i ono što je cilj ovog projekta jeste ono što što Gradska uprava za privredu prethodnih godina radi u okviru svojih programa zapošljavanja. I ovaj projekat nastavak svih tih aktivnosti. To je kada govorimo o zapošljavanju teže zapošljivih kategorija. To upravo ovaj projekat ima za cilj. U ovom projektu je reč o Romima. I trudimo se kroz obuke i kasnije da eventualno stvorimo uslove da se oni zapošljavaju”, rekao je Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu.

Kako je kazao, drugi aspekt delovanja Gradske uprave za privredu je privlačenje eksternih izvora finansiranja, dok se treći aspekt odnosi se na dobru saradnju između javnog i civilnog sektora.

“Mislim da u okvirima Nacionalne službe za zapošljavanje, u okvirima različitih projekata koji se odnose na zapošljavanje Roma treba da budu prepoznati kao posebne i ranjive grupe koje negde treba da imaju posebne i određene mere i olakšice prilikom zapošljavanja”, kazala je Ljiljana Mihajlović iz Kancelarije za inkluziju Roma Pokrajinske vlade.

Ona je istakla da Romi treba da imaju za cilj sticanje stalnog radnog odnosa, te da se prekvalifikuju po potrebi i aktivno učestvuju u traženju posla. Kako je kazala, u tome im mogu pomoći, kako institucije, tako i nevladin sektor.

“A pre nego što pronađu posao znači projektom je takođe planirano da prođu određene treninge i obuke kako bi stekli neke određene, ustvari pronašli određene veštine i kompetencije da bi mogli lakše da pronađu posao”,  istakla je Tatjana Vanić projektni menadžer.

Kako je rečeno, potrebno je ispitivanje tržišta rada, videti koja su to zanimanja gde se ljudi mogu zaposliti, kao i kakve su potrebe poslodavaca. Nakon obuke, pojednici će dobiti priliku da kod poslodavaca da isprobaju svoje veštine.

Po završetku treninga dobiće sertifikate, što je najbolji pokazatelj da se reči sprovode u praksu, zaključeno je na ovom skupu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.