Ekonomija u službi politike

VIDEO K9: Strategija ekonomskog razvoja niti vizija Srbije u kakvoj želimo da živimo kroz nekoliko decenija danas nisu poznate, a politika odavno nije podređena ostvarenju dugoročnih strategija, rekao je u našoj emisiji Otvoreni ekran ekonomista profesor doktor Predrag Mitrović.

0
27

Ozbiljna ekonomska situacija u kojoj se nalazi naša zemlja, niti vizija izlaska iz problema odavno nije tema većine medija koji plasiraju informacije našoj javnosti, izjavio je profesor doktor ekonomskih nauka Predrag Mitrović, koji je i predsednik Udruženja za zaštitu preduzetnika i privrednika Srbije.

Pojašnjavajući genezu propadanja srpske ekonomije Mitrović je krenuo od jednostavne definicije.

Ekonomska budućnost će zavisiti od smera i vizije koju joj damo, kazao je Mitrović.

U zavisnosti od toga kakvu Srbiju želimo da imamo za 30 ili 50 godina, sa kojim brojem stanovnika, sa kakvom privredom, raspolaganjem resursa i drugim detaljima koji bi trebalo da budu cilj, treba praviti strategije razvoja usmerene u svim segmentima da se taj cilj ostvari, dok bi politika trebala da bude podređena ka operacionalizaciji tih strategija.

Privredni razvoj je nešto sasvim drugo od privrednog rasta i društvenog bruto proizvoda tokom godinu dana, čime se aktuelna, kao i prethodne vlasti hvale, izjavio je Mitrović.

Kakvu ćemo privredu imati za pet, deset ili pedeset godina zavisi isključivo od onih koji je danas kreiraju za generacije koje dolaze, zaključio je Mitrović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.